Hamas en Fatah vormen coalitieregering

De Palestijnse partijen Fatah en Hamas hebben donderdag een coalitieregering gevormd, waarmee ze een burgeroorlog hopen te voorkomen. President Mahmoud Abbas (Fatah) heeft premier Ismail Haniye (Hamas) gevraagd een kabinet samen te stellen dat de door de PLO gesloten vredesakkoorden met Israël ‘respecteert’....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De aartsrivalen hebben de overeenkomst in Mekka gesloten, na twee dagen van crisisonderhandelingen. De Saoedische koning Abdullah presideerde over de ondertekeningsceremonie in een zaal met uitzicht op de Kaaba, het belangrijkste heiligdom voor de islam. Saoedi-Arabië heeft de nieuwe regering een miljard dollar aan steun beloofd, heeft Ahmed Yousef, de naaste adviseur van Haniye, gezegd tegen het persbureau AP.

Het regeerakkoord gaat niet expliciet in op de drie voorwaarden die Israël, de VS en de EU hebben gesteld voor het hervatten van diplomatieke en financiële banden met de Palestijnse regering. De boycot is uitgevaardigd na de verkiezingsoverwinning van Hamas, in januari 2006, omdat de islamistische beweging te boek staat als een terroristische organisatie. De drie eisen zijn: Israël erkennen, geweld afzweren en oude akkoorden met Israël onderschrijven.

De Israëlische regering had donderdagavond laat nog niet op de tekst van het regeerakkoord gereageerd. Maar Israël heeft steeds herhaald dat de Palestijnse regering aan alle eisen tegemoet moet komen, een standpunt dat de VS delen. De Saoedische koning zal Washington er vermoedelijk van proberen te overtuigen dat dit het hoogst haalbare akkoord is.

Maar het winnen van internationale erkenning is voor de Palestijnen op een tweede plan geraakt, omdat de milities van Fatah en Hamas in steeds bloediger gevechten verzeild zijn geraakt. In de laatste twee maanden zijn daar meer dan negentig doden bij gevallen.

Het coalitieakkoord luidt ‘een nieuw tijdperk in’, dat ‘het lijden van ons volk moet verlichten’, zei president Abbas na de ondertekening. Hamas-leider Khaled Meshaal verklaarde dat ‘provocaties en geweld onmiddellijk moeten worden beëindigd’. Tot nog toe heeft Hamas, dat een meerderheid heeft in het parlement, de regering alleen gevormd.

De verdeling van de portefeuilles van het nieuwe kabinet is al afgesproken. De drie belangrijkste posten – Binnenlandse Zaken, Financiën, en Buitenlandse Zaken - gaan naar onafhankelijke kandidaten. Alleen de cruciale portefeuille Binnenlandse Zaken is nog niet ingevuld. Bij dat ministerie berust het gezag over de Palestijnse ordediensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden