Hamas en Fatah vechten in ziekenhuis

Fatah en Hamas hebben elkaar maandag in een spiraal van wraaknemingen bevochten in twee ziekenhuizen in Gaza-Stad en Beit Hanoun en rond het woonhuis van premier Haniye in het Shati-vluchtelingenkamp....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De gevechten, waarbij zeker negen doden zijn gevallen, laaiden op ondanks een in de ochtenduren gearrangeerd bestand om de schooleindexamens door te kunnen laten gaan.

Met controleposten op de straten en strijders op de daken zijn de Gazanen weer in de greep van de angst voor afzwaaiende kogelregens en mortiergranaten.

Het wankele bestand dat Fatah en Hamas ruim twee weken overeenkwamen, toen Israël weer luchtaanvallen ging uitvoeren op Qassam-raketschutters, is voorbij. Egyptische bemiddelaars trachten partijen te overreden tot een nieuw staakt-het-vuren.

Maar de oproepen van premier Ismail Haniye (Hamas) en president Mahmoud Abbas (Fatah) de gevechten te staken waren maandag vruchteloos. ‘Het is een schande voor ons volk’, zei Abbas, die machteloos toeziet hoe de Palestijnen na de verkiezingswinst van islamistische Hamas-beweging in januari 2006 zijn afgegleden naar een burgeroorlog. Bij de onderlinge gevechten zijn sindsdien meer dan 600 doden gevallen.

De machtsstrijd krijgt per gevechtsronde een grimmiger karakter. De scheidslijnen tussen strijders die opereren uit naam van een factie of uit naam van een familieclan worden daarbij steeds onduidelijker.

Hamas-strijders hebben zondag een Fatah-lid van de presidentiële garde van een 15 verdiepingen tellend appartementengebouw gegooid; even later deden Fatah-strijders hetzelfde met een Hamas-lid.

De aanvallen hebben behalve een politieke motieven – zoals de beschieting van het huis van Haniye – ook het karakter van wraakneming.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden