Hamas dringt met drone Israël binnen

Bijna twee jaar nadat een Hezbollah-drone Israël binnendrong, heeft Hamas dezelfde stunt uitgehaald. De Israëlische luchtverdediging schoot maandag een Palestijnse drone neer nabij Ashdod, zo'n 25 kilometer van de grens met Gaza.

VAN ONZE VERSLAGGEVER STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - Het was de eerste keer dat Hamas met een onbemand vliegtuigje Israël probeerde te treffen. De Palestijnse stap markeert opnieuw de technologische vooruitgang en durf van Hamas in de strijd met Israël. Hamas slaagde er vorige week ook voor het eerst in, in navolging van Hezbollah, om Israël aan te vallen met raketten met een bereik van zo'n 130 kilometer. Ook probeerden Hamas-commando's woensdag via zee een legerbasis bij Zikim, boven de Gazastrook, aan te vallen.

De Palestijnse drone werd onderschept met een Patriot-antiluchtdoelraket. Volgens Hamas werden maandag diverse onbemande vliegtuigen (UAV's) gelanceerd om Israël diep binnen te dringen. Wat hun doelwit was, maakte Hamas niet bekend. Israël zet al jaren drones in boven Gaza, zowel voor verkenningen als bombardementen met raketten.

Het Israëlische leger zocht maandag naar brokstukken om te kijken om welk type drone het ging en of het bewapend was. Volgens Hamas ging het om een variant op de Iraanse Abadil-1 die verder was aangepast, onder andere voor kamikaze-acties.

Iran levert Hezbollah al jaren de Abadil, die is voorzien van een explosief van zo'n 45 kilo. Een door Hamas bestuurde Abadil die zich in een flat boort in een stad als Ashdod, zou flink wat slachtoffers en schade kunnen veroorzaken.

Voor zover bekend heeft Iran beide bewegingen geen drones geleverd die zijn voorzien van raketten, zoals de Amerikanen de Predator en Reaper hebben. De Iraanse Revolutionaire Garde maakte vorig jaar bekend dat het beschikte over de Abadil-3 die is voorzien van raketten en bommen.

Hoewel de Hamas-operatie bij Ashdod strandde, is de drone-vlucht toch een psychologische klap voor Israël. Het leger werd in 2012 op soortgelijke wijze verrast toen een Hezbollah-drone de kerncentrale bij Dimona tot op 30 kilometer wist te naderen. Het vliegtuigje, waarschijnlijk een Abadil, legde toen honderden kilometers af boven de Middellandse Zee.

Pas toen de drone nabij Gaza Israël in werd gestuurd door de Hezbollah-bestuurders, kwam de Israëlische luchtmacht in actie. Twee F-16's volgden de UAV kilometers lang op de route naar Dimona, waar hoogstwaarschijnlijk Israëls 150 tot 200 kernwapens zijn opgeslagen.

Het toestel werd boven de Negev-woestijn neergeschoten. Teheran riep meteen dat de vlucht aantoonde dat de machtige Israëlische luchtverdediging, inclusief het raketschild Iron Dome, te kloppen was.

kilo aan explosieven kan de drone waarover Hamas zegt te beschikken vervoeren

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden