Hamas-bom doodt zeven studenten

Israël zal zich wreken op Hamas na de bomaanslag op de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Minister van Defensie Ben-Eliëzer zei gisteravond dat de aanval ieder moment kon plaatshebben....

Hamas heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de aanslag. Die zou een antwoord zijn op de Israëlische luchtaanval op Gaza waarbij vorige week Hamas-commandant Saleh Shehadah om het leven kwam. 'Denken de Israëli's soms dat zij onze mensen gewoon kunnen doden zonder dat wij iets terugdoen', zei Sheikh Yassin, de spirituele leider van de beweging.

Hamas verklaarde dat deze aanslag slechts de eerste is in een reeks om de dood te wreken van Shehadah en de 14 burgers die eveneens bij de luchtaanval werden gedood. Ook andere Palestijnse groepen hebben wraak gezworen voor die actie. Dinsdag pleegden de Al-Aqsa Martelaarsbrigades al een zelfmoordaanslag in Jeruzalem. Daar raakten zeven mensen bij gewond.

Israëlische veiligheidsbronnen zeggen informatie te hebben over ongeveer zestig Palestijnse aanslagen die in voorbereiding zijn. De veiligheidsdiensten hadden gisteren waarschuwingen ontvangen over twee zelfmoordaanslagen in het centrum van Jeruzalem. Volgens minister Ben-Eliëzer heeft Israël 129 zelfmoordaanslagen voorkomen.

De actie van gisteren, in de universiteitscafetaria Frank Sinatra , was geen zelfmoordaanslag. De explosieven zouden in een tas hebben gezeten die in de cafetaria werd achtergelaten. De bom was niet buitengewoon krachtig, maar zat vol stukjes metaal die grote schade en veel verwondingen veroorzaakten.

De universiteit zegt dat de beveiliging optimaal is - maar omdat het een academische instelling is die een open sfeer probeert te bevorderen, is de controle moeilijker. De politie wordt normaliter niet op de campus toegelaten.

Vijf van de doden zijn buitenlandse studenten . De meeste studenten hebben vakantie, maar velen waren aanwezig voor examens en zomercursussen. Aan de universiteit studeren ook veel Arabische studenten; zeker tien van hen raakten gewond.

De leiding van de universiteit is bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de verstandhouding tussen joodse en Arabische studenten. De campus zou een van de weinige plekken in Jeruzalem zijn geweest waar joden en Arabieren nog vrij met elkaar omgingen.

De Amerikaanse dominee Jesse Jackson, een kopstuk van de Democratische Partij, heeft na de aanslag een bezoek aan Hamas-leider Sheikh Yassin afgezegd. Jackson is al sinds het weekeinde in Israël en de Palestijnse gebieden, aan het hoofd van een delegatie Amerikaanse geestelijke leiders. Hij noemde de aanslagen 'afschuwelijk hardvochtig' en zei dat ze een Palestijnse staat niet dichterbij brengen.

President Bush heeft de aanslag eveneens veroordeeld. 'Dit zijn duidelijk moordenaars die het idee van vrede haten en bereid zijn hun haat overal uit te dragen, ook op een universiteit', zei Bush. De EU en de VN hebben de aanslag ook afgekeurd.

De Palestijnse Autoriteit heeft de aanslag veroordeeld maar gaf premier Sharon de schuld van de escalatie van het geweld.

Het Israëlische kabinet heeft besloten een familielid van een dader van een Palestijnse aanslag uit de Westoever te verbannen naar Gaza. Volgens de procureur-generaal kan dat alleen als de man zelf duidelijk betrokken was bij het geweld. Een eerdere aankondiging dat een groot aantal familieleden van daders zou worden verbannen, verwekte scherpe internationale kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.