Hamas belooft vrouwenrechten te beschermen

De fundamentalistische Hamas zal de rechten van Palestijnse vrouwen beschermen. Dat heeft aankomend premier en Hamas-topman Ismail Haniyeh dinsdag beloofd....

AP

Honderd vrouwelijke demonstranten bij het parlementsgebouw in Gaza trokken de beloftes van Haniyeh in twijfel. Ze wilden het gebouw binnengaan voor hun jaarlijkse bezoek ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, woensdag, maar de toegangspoorten waren gesloten. De vrouwen scandeerden leuzen als "Ach mannen, wij zijn partners in de strijd", totdat seculiere parlementariërs hen toch binnenlieten.

Directeur Naila Ayesh van het Centrum voor Vrouwenzaken in de Gazastrook zei te vrezen dat de Hamas islamitische beginselen zoals polygamie wil invoeren en de vooruitgang van de vrouwenemancipatie teniet wil doen.

In de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar het in tweeën gesplitste parlement dinsdag ook zitting had, kreeg een voorstel om mee te doen aan een optocht ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag niet genoeg stemmen. De afgelopen jaren haalde dit voorstel het steeds wel, maar nu heeft de Hamas de absolute meerderheid in het parlement.

De onafhankelijke parlementariër Hanan Ashrawi zei dat ze zich niettemin met een aantal vrouwen tijdens een gebedspauze bij de demonstranten had gevoegd. Ze voegde eraan toe sceptisch te staan tegenover de beloftes van de Hamas om het leven van Palestijnse vrouwen te verbeteren. "We krijgen van alles te horen", zei ze. "Maar in de praktijk gebeurt er niets."

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, de leider van de Fatah-partij, riep woensdag uit tot een betaalde vrije dag voor vrouwen vanwege Internationale Vrouwendag. Hopelijk wordt er gestreden voor meer rechten voor Palestijnse vrouwen en blijft het niet bij toespraken en slogans, zei hij tegen de ongeveer vijfhonderd vrouwen die naar zijn kantoor waren gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden