Halve oplossing

XANDER VAN UFFELEN

Staatssecretaris Weekers pakt de problemen op de woningmarkt slechts ten dele aan.In de verkiezingscampagne speelt de aftrek van hypotheekrente niet langer een hoofdrol. De politieke partijen debatteren weliswaar nog over de verschillen in aanpak van de woningmarkt, maar de felheid over de renteaftrek is verdwenen. Het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, CU en GroenLinks heeft de angel uit het debat gehaald door de aftrek bij nieuwe gevallen alvast te beperken.

Staatssecretaris Weekers (VVD) heeft de afspraken voor beperking van de hypotheekrenteaftrek verder uitgewerkt. Uit praktische overwegingen zal de Belastingdienst alleen hypotheken waarbij huizenbezitters daadwerkelijk aflossen een fiscale aftrek geven. Alleen liniaire en annuïtaire hypotheken zullen daardoor voortaan door bankiers en verzekeraars verkocht kunnen worden.

Nu de herziening van de hypotheekrenteaftrek in gang is gezet, zal het na de verkiezingen lastig worden de maatregel terug te draaien. Het voordeel daarvan is dat de renteaftrek beperkt gaat worden. Het nadeel is dat de hervorming niet compleet is en nadere aanpassing nodig is.

Het huidige stelsel met volledige aftrek van de rente - lang verdedigd door de politiek - was onhoudbaar geworden. Door de aftrek loopt de schatkist te veel geld mis. Door de aftrek zijn de huizenprijzen in Nederland te ver opgelopen. En door de aftrek hebben huizenbezitters met een hoger inkomen een voordeel boven huurders in de vrije sector.

De gekozen beperking heeft echter een belangrijk nadeel. Door de aftrek te beperken tot nieuwe gevallen, moeten starters opdraaien voor de problemen op de huizenmarkt. De nieuwe huizenkoper zou minder pijn lijden als de huizenprijzen flink omlaag gaan. Maar de bestaande huizenbezitters zullen de verkoopprijs niet snel verlagen, zeker zolang ze blijven profiteren van de renteaftrek. Hierdoor blijft de stagnatie van de huizenmarkt voortduren terwijl het ook in het belang van bijvoorbeeld de bouwsector is om deze markt weer op gang te krijgen.

Voor een gezonde huizenmarkt moet een nieuwe regering ook renteaftrek van bestaande gevallen inperken en tevens de huurmarkt opschudden. Een nieuwe coalitie doet er dus verstandig aan nog een stap verder te gaan dan de staatssecretaris.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden