HALT laat jeugd schade van vuurwerk zien en herstellen

Ze krijgen een sjaal voor hun ogen en moeten dan op een schoolbord schrijven hoe stom het is om met vuurwerk te spelen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De 64 HALT-bureaus in Nederland gaan creatief om met de in totaal zo'n drieduizend jongeren die dezer dagen door de politie naar hen worden doorgestuurd. Niet eerder werd zoveel vuurwerk voortijdig de lucht in gestuurd als dit jaar. Vandaag mag het pas, vanaf 10.00 uur, maar de harde knallen van strijkers en rotjes hebben al veel ouderen en honden de stuipen op het lijf gejaagd.

In Amsterdam trad de politie 46 keer op in verband met knaloverlast, in de provincie Groningen moesten 65 jongeren zich bij HALT melden, en in Utrecht kreeg HALT er 50 aangeleverd, twee keer zoveel als normaal.

Het is vooral oud vuurwerk dat tot dusver omhoog werd geschoten, zegt Carin Kampman, chef van het Utrechtse HALT-bureau. HALT - afkorting van Het Alternatief - werd begin jaren negentig opgericht ter bestrijding van vandalisme en andere vormen van veel voorkomende vormen van criminaliteit door jongeren van 12 tot 18. Formeel hebben delictplegers de keuze tussen een boete en doorverwijzing naar HALT, maar in het geval van vuurwerkvandalisme stuurt de politie de daders automatisch naar HALT door.

'Die afspraak hebben we gemaakt omdat we er op die manier zeker van zijn dat ook de ouders worden bereikt', zegt Kampman. 'Als een jongere op straat een boete krijgt, hoeven pa en ma daar niets van te weten. Wij vinden het beter als ze wél op de hoogte zijn.'

De jongeren die de afgelopen weken door de politie zijn aangehouden in verband met vuurwerk, kregen thuis een uitnodiging om samen met collega-vuurwerkafstekers bij een van de HALT-bureaus te komen praten over de mogelijke consequenties van hun daden.

Kampman: 'Daar doet iedereen zijn verhaal, of hij nu één rotje heeft afgestoken of zevenhonderd strijkers. We confronteren hen met de mogelijke gevolgen: iemand die rechts is, laten we met links een opstel schrijven. Vervolgens krijgen ze een paar uur werkstraf. We sturen ze meestal op pad met de gemeentereiniging.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden