Halt-cursus alcoholmatiging heeft geen effect

Het bureau Halt, dat als onderdeel van de jeugdrechtspraak de jeugdcriminaliteit moet tegengaan, stopt met de cursus alcoholmatiging. De cursus, die sinds 2006 wordt gegeven, werkt niet, blijkt uit onderzoek dat Bureau Beke uitvoerde in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Willem Van Ewijk
Vakantie vierende jongeren op de camping. Beeld anp
Vakantie vierende jongeren op de camping.Beeld anp

De leerstraf werd opgelegd aan jongeren die een strafbaar feit hadden begaan onder invloed van alcohol. In een cursus van zes uur kregen ze informatie over het alcoholgehalte van verschillende soorten drank. Ook werd er gesproken over hoe groepsdruk ervoor kan zorgen dat je te veel gaat drinken. Aan een informatiebijeenkomst van twee en een half uur deden ook de ouders mee.

Het was de bedoeling dat jongeren door de cursus minder gingen drinken. Dat blijkt niet het geval. Bureau Beke onderzocht de afgelopen twee jaar tweehonderd jongeren die aan de cursus deelnamen. Nog eens tweehonderd jongeren, die aanvankelijk ook door Halt waren opgeroepen om aan de cursus deel te nemen, hoefden de cursus niet te volgen en werden gebruikt als controlegroep.

Te weinig effect

Na zes maanden vonden onderzoekers nauwelijks verschil tussen beide groepen. Jongeren vonden zelf dat ze door de cursus meer over de gezondheids- en gedragsrisico's van alcohol te weten zijn gekomen. Maar na een kennistoets bleek dit niet het geval. Ook zijn jongeren door de cursus niet minder gaan drinken. De recidivecijfers bij de groepen zijn gelijk, circa 20 procent.

Volgens het bureau Halt is de cursus van zes uur mogelijk te kort om effect te hebben. Ook zouden jongeren die aan de cursus moeten deelnemen schuldig zijn aan zulke lichte vergrijpen dat er nauwelijks effect kan worden verwacht. Sinds het leertraject acht jaar geleden werd ontwikkeld zijn jongeren in Nederland over het algemeen al minder gaan drinken, zegt Halt. Er viel dus weinig winst te behalen met een cursus.

Erkenning

Jojanneke Diemers erkent het probleem. Zij werkt bij Verslavingszorg Preventie Nederland (VPN), dat de cursus verzorgt. Ze had graag meer tijd vrij gemaakt voor gedragstraining en daar ook de ouders meer bij willen betrekken. Maar dat kon niet, want voor het leertraject is door het ministerie van Veiligheid en Justitie een maximum aantal uren vrij gemaakt, zegt ze.

Het was verstandiger geweest als deskundigen het programma hadden bestudeerd, zegt Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar reclassering aan de Vrije Universiteit.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden