NIEUWSAMSTERDAM

Halsema zet door ondanks kritiek eigen partij: Amsterdam gaat preventief fouilleren, bij wijze van proef

Ondanks grote bezwaren van een meerderheid van de gemeenteraad, haar eigen partij GroenLinks voorop, zet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tóch preventief fouilleren door. Dit vanwege het vele schietgeweld in Amsterdam, zoals de aanslagen op rappers en de dood van Bas van Wijk, enkele weken geleden bij de Nieuwe Meer. 

Een bestuurder in Rotterdam wordt gefouilleerd tijdens een controle naar ondermijnende criminaliteit.Beeld ANP

Halsema maakte donderdagmiddag tijdens de vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken bekend dat Amsterdam bij wijze van proef één maand overgaat tot preventief fouilleren. Die politieaanpak is omstreden uit de vrees voor etnisch profileren. Althans, in Amsterdam. In Rotterdam wordt preventief fouilleren al vaker toegepast.

De voormalige Rotterdamse hoofdcommissaris van politie Frank Paauw, nu de politiechef in Amsterdam, is een groot voorstander van preventief fouilleren. Begin dit jaar overtuigde hij zijn ‘baas’, burgemeester Halsema, van nut en noodzaak. Dit naar aanleiding van allerlei steekincidenten, vooral met betrokkenheid van jongeren. 

In het ‘linkse’ Amsterdam ligt preventief fouilleren sinds jaar en dag erg gevoelig. De angst bestaat dat de politie vooral op etniciteit selecteert bij het aanhouden van mensen. Ook vinden tegenstanders preventief fouilleren weinig effectief. Het vergt veel politie-inzet en de opbrengst zou te gering zijn.

Begin dit jaar, toen deze krant meldde dat burgemeester Femke Halsema, overstag was gegaan voor de argumenten van haar politiechef, werd dat nog hardnekkig ontkend. Zo gevoelig is de discussie over dit politiewapen, met name binnen de politiek. GroenLinks, de grootste partij in Amsterdam, en D66, de tweede partij, zijn verklaarde tegenstanders van preventief fouilleren.

Burgemeester Femke Halsema ligt vooral bij de rechtse oppositie en in rechtse media onder vuur. Die verwijten haar op het gebied van openbare orde en veiligheid een softe aanpak. Dat maakt het extra saillant dat Halsema donderdag aankondigde tóch over te gaan tot preventief fouilleren, omdat zij de noodzaak daartoe ziet. ‘Wij gaan het middel proefsgewijs inzetten’, zei ze.  Ze voegde er aan toe dat het om ‘gerichte, kleinschalige’ controles gaat waarbij de politie ter plekke wordt gecontroleerd door ‘onafhankelijke waarnemers'.  

Eerder dit jaar trok Halsema een plan voor preventief fouilleren nog in, om zorgen over etnisch profileren. Ze nam die beslissing mede vanwege de dood van George Floyd in de VS.

Steekincidenten onder jongeren, het is een van de redenen van de redenen dat Halsema zich liet overtuigen om preventief te gaan fouilleren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden