nieuwsboa's

Halsema verzoekt Grapperhaus om Amsterdamse handhavers uit te rusten met pepperspray

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vraagt minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om handhavers in haar stad uit te rusten met pepperspray. Het is een handreiking aan de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s), die al maanden actievoeren voor betere arbeidsomstandigheden.

Boa's aan het werk in Amsterdam, tijdens Koningsdag. De handhavers wilden die dag staken, maar dit werd verboden door de rechter. Beeld Simon Lenskens

Vooralsnog zijn alleen politieagenten uitgerust met pepperspray, tot groot ongenoegen van de boa’s, die alleen over handboeien beschikken. In een omgeving die onlangs door de Amsterdamse ombudsman werd omschreven als ‘een wetteloze jungle’ voelen zij zich onveilig. Omdat de politie al geruime tijd met een capaciteitsprobleem kampt, worden boa’s steeds vaker geacht handhavend op te treden.

De vakbonden pleiten daarom voor een betere uitrusting, bestaande uit een wapenstok en pepperspray. Om hun eis kracht bij te zetten, schreven de handhavers afgelopen maanden beperkt boetes uit. In een poging de boel te sussen, besloot Halsema eerder dit jaar om Amsterdamse boa’s uit te rusten met bodycams (draagbare camera’s op het lichaam). Het bewapenen van boa’s zag ze echter niet als oplossing, omdat handhavers er ‘niet zijn voor de veiligheid, maar voor de leefbaarheid’.

Daar komt ze nu van terug. In een brief aan de minister bepleit ze om pepperspray niet als wapen, maar als verdedigingsmiddel aan te merken. ‘De pepperspray geeft minder kans op letsel dan de wapenstok en kan defensief ook een bijdrage leveren aan het verhogen van de veiligheid van de boa’, motiveert ze.

Bij wet is het momenteel zo geregeld dat pepperspray alleen in combinatie met een wapenstok kan worden aangevraagd. ‘In een nieuw op te stellen ambtsinstructie zou kunnen worden opgenomen dat de pepperspray alleen door de boa mag worden gebruikt in uitzonderlijke situaties (vanzelfsprekend onder voorbehoud van training)’, stelt Halsema voor.

Doorbraak

Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond spreekt van ‘een doorbraak’. De Amsterdamse boa’s schorten hun acties in ieder geval een week op en zullen weer boetes uitschrijven. ‘Volgende week hebben we opnieuw overleg met onze leden’, zegt Kuin. De eis om een wapenstok aan de uitrusting toe te voegen, blijft overeind. ‘We hebben al duidelijk gemaakt dat we geen compromissen doen op het vlak van arbeidsomstandigheden.’

Uiteindelijk hoopt Kuin dat boa’s niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland kunnen rekenen op een veiligere uitrusting. ‘Politieagenten houden zich bezig met grote zaken, met onderzoek doen, de opsporing analyseren, mensen verhoren. Je ziet ze nauwelijks meer op straat. Boa’s staan op die plek. Dat is in Eindhoven niet anders dan in Breda, en in Breda niet anders dan in Rotterdam. We vinden dat het overal anders moet.’

Lees ook:

Amsterdamse handhavers worden uitgerust met bodycams om hun veiligheid te vergroten. Ook wordt het aantal politieagenten in de binnenstad per direct uitgebreid. Maar de gevraagde wapenstokken en pepperspray krijgen de handhavers van de burgemeester niet. Bonden beraden zich op vervolgacties.

Kleinerende opmerkingen, scheldpartijen, agressie. Handhavers in Amsterdam maken het dagelijks mee. Onze verslaggever liep met Jody mee door de ‘wetteloze jungle’. ‘Ik heb geen pepperspray, geen wapenstok. Uiteindelijk kreeg ik dat mes bijna in m’n keel.’

De ombudsman van Amsterdam woonde een tijd op de Wallen. Hij typeert de overlast op de Wallen als een ‘veelkoppig monster’: toeterende taxi’s en snorders op zoek naar klanten, cafés die in het holst van de nacht de deuren wijd open houden. En de honderden boten waarop feestgangers met versterkte muziek door de grachten varen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden