Halsema oogst lof en kritiek

De harde rede van Femke Halsema op Wereldvluchtelingendag stond al in de krant, tot ergernis van de hulporganisaties. In de wandelgangen klinkt echter: 'Ze heeft wel gelijk'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER NATALIE RIGHTON

DEN HAAG - Veel loftuitingen, maar ook veel boze reacties. Ex-GroenLinksleider Femke Halsema oogst wisselende reacties op de kritiek die ze donderdag in de Volkskrant heeft geuit op het functioneren van hulporganisaties in Syrië en andere brandhaarden. Donateurs reageren overwegend enthousiast op haar poging om een discussie los te maken in de hulpsector. Maar de hulporganisaties waarover ze het heeft, reageren publiekelijk vooral defensief en zelfs boos.

Halsema - die thans voorzitter is van Stichting Vluchteling - sprak donderdag in het kader van Wereldvluchtelingendag in de Ridderzaal in Den Haag een hard oordeel uit over noodhulp in Syrië. Organisaties werken te weinig samen en leggen zich in de strijd om het donateursgeld te veel toe op 'zichtbare hulp die makkelijk te fotograferen is'.

Vooral haar oordeel dat hulporganisaties het 'eigenbelang onbedoeld belangrijker zijn gaan vinden' dan 'hulp aan mensen die opgejaagd zijn', schoot bij collega-organisaties in het verkeerde keelgat. Zij memoreerden de twintig hulpverleners die stierven in Syrië en zeiden de kritiek 'niet te herkennen'.

Na afloop van de lezing - in de kelder van de Ridderzaal waar glazen wijn en sushi werden rondgedeeld - zei een hulpverlener die niet met naam in de krant wil: 'Er is veel boosheid onder collega's. Discussie is prima, maar moet je die zo via de media voeren?' De kritiek van Halsema stond op de ochtend van de lezing al in de Volkskrant.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is geschrokken van de negatieve reacties. 'Er is nu zoveel boosheid dat sommige collega's de deur dichtslaan. Ze voelen de kritiek van Halsema als een klap in het gezicht. Dat is het laatste wat we willen. We willen juist discussie losmaken.'

Dat doet Stichting Vluchteling zeker. Wie na afloop van de lezing verder doorpraat met collega-hulpverleners vangt dit soort teksten op: 'Halsema heeft wel gelijk.' 'Die concurrentie onderling, dat is een reëel.' 'We zijn afhankelijk van beelden om geld op te kunnen halen. Als je niet meedoet, krijg je geen geld.' 'Je strijdt tegen andere organisaties, zo is het gewoon.'

De hulpverleensters Jacqueline Meijer (46) en Liny Mutsaers (45) durven wel publiekelijk steun te betuigen aan Halsema. 'Ze heeft het nog netjes uitgedrukt', zegt Meijer. Het tweetal gaf voor de organisatie Syrious Mission muziekworkshops aan kinderen in vluchtelingenkampen in Jordanië.

Ze zagen daar 'veel organisaties die met hetzelfde werk bezig waren'. De communicatie onderling was 'vrijwel afwezig'. Vluchtelingen vertelden hen dat er vaak hulpverleners langskwamen om foto's te maken van zielige kindjes. 'Het is reëel wat ze zegt', stelt Mutsaers.

Het valt directeur Tineke Ceelen op dat collega-hulpverleners dit vrijwel nooit zo openlijk tegen haar zeggen, in tegenstelling tot donateurs. 'Dat komt omdat die donateurs de genuanceerde lezing hebben gehoord en de collega-hulpverleners niet allemaal', zegt ze. Halsema benadrukte in die lezing dat er ook veel voorbeelden zijn van 'uitstekend functionerende organisaties', die soms buiten hun schuld om worden gehinderd in hun hulp.

Frits Brugmans (70), al zeker vijftien jaar donateur van Stichting Vluchteling was vooral geroerd door Halsema's verhaal dat er ook hulpverleners in Syrië zijn de die hun leven riskeren, maar zegt ook: 'Ik ben het helemaal met Femke eens dat die verbrokkeling van hulp niet goed is. Ze willen allemaal pronken met het werk dat ze doen, maar ze moeten meer samenwerken.'

Hij stelt dat het 'juist goed dat iemand als Femke', een relatieve buitenstaander, de ruimte krijgt om kritiek te uiten. Aan haar woorden wordt 'waarde' gehecht en hopelijk 'verandert er dan wat'.

Hulp aan vluchtelingen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden