Halsema: ministers toetsen

In Washington wordt kandidaat-minister van Justitie Sanchez stevig aan de tand gevoeld. In Brussel sneuvelt kandidaat-commissaris Buttiglione. Moeten in Den Haag niet ook eens hoorzittingen worden gehouden met kandidaat-ministers?...

Nederlandse ministers en staatssecretarissen staan vrijwel meteen nadat hun naam bekend wordt naast de koningin op de trap van Huis ten Bosch, zonder lastige vragen van parlementariërs. De enige publieke toets vindt plaats in de media, die haastig in het verleden van de kandidaat graven.

De staatssecretarissen In 't Veld (ontslag na tien dagen) Schwietert (vier dagen) en Bijlhout (zeven uur) kunnen daarvan getuigen.

Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, dient nu een voorstel in om in de Tweede Kamer hoorzittingen te houden vóór het nieuwe kabinet wordt beëdigd. Dat versterkt de openheid, het dualisme, maar ook de integriteit van het openbaar bestuur, stelt ze. 'Er moet een publiek debat komen over de kandidaten, dat geeft inzichtelijkheid aan het formatieproces.'

Ze wil met de kandidaten praten over hun geschiktheid voor het ambt . Daarna volgt een Kamerdebat met de formateur van het nieuwe kabinet. De Kamer kan hem verzoeken een kandidaat te heroverwegen. Maar beslissen over de benoeming mag niet van de Grondwet.

Het idee had al de steun van de linkse fracties. CDA en VVD hielden het tegen. Maar die laatste partij komt in het nieuwe Liberale Manifest nu ook met een voorstel voor hoorzittingen. Halsema ziet plots een meerderheid opdoemen voor een wijziging van het Reglement van Orde.

Maar de VVD speelt niet mee - nog niet. Kamerlid Ruud Luchtenveld legt uit dat hoorzittingen worden misbruikt voor partijpolitiek. En het Liberaal Manifest dan? Dat is nog lang geen partijprogramma, en de discussie binnen de VVD wordt lastig.

Halsema brengt de liberalen dus in verlegenheid. 'Ze moet niet selectief shoppen uit onze handel', zegt fractievoorzitter Van Aartsen. 'Het Manifest is een geheel . Daar kun je niet een deeltje uitpakken dat je te pas komt. Als Halsema verstandig was, zou ze wachten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden