Halsema in tranen na de zege op Verdonk

Na de bevrijdende hoofdelijke stemming roffelen de linkse partijen op hun bankjes. Eindelijk, minister Verdonk is overwonnen. Dankzij de kiezers is er nu wél een meerderheid die haar kan dwingen de uitzettingen stop te zetten....

Femke Halsema beent de parlementszaal uit. Ze kan haar tranen niet bedwingen. ‘Zeven jaar hebben we hierop gewacht.’ Ze omhelst SP-collega Krista van Velzen. Zelfs Wouter Bos heeft een kus van Halsema gekregen. Overal in het linkse kamp klinken euforische kreten. CDA en VVD blazen morrend de aftocht.

Zo komt een ongebruikelijk zinderend einde aan de eerste dag van de nieuwe Tweede Kamer. Het begint ’s ochtends heel braaf, met nieuwelingen die verdwalen in de fractiegangen en nerveus hun familieleden naar de publieke tribune begeleiden voor het moment suprême: de beëdiging.

Op de tafeltjes in de Tweede Kamer liggen bossen bloemen voor de zeventig nieuwe Kamerleden. Onwennig nemen ze plaats op de blauwe draaistoeltjes.

Maar meteen nadat het ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ of ‘Dat verklaar en beloof ik’ heeft geklonken, is Wouter Bos aan het woord en wordt er harde politiek bedreven.

Op slag, als bij een scheikundetest, worden de verhoudingen in de nieuwe Kamer duidelijk: rechts is verzwakt, links brutaal en André Rouvoet van de ChristenUnie geeft de doorslag.

De wraak is zoet. Juist bij het pijnlijke onderwerp van de asielzoekers, dat zo diep zit bij de linkse partijen. Vier jaar lang zijn ze stukgelopen op de onverstoorbare minister Verdonk, die nooit ook maar een duimbreed toegaf.

Maar nu is het niet Femke Halsema van GroenLinks die zich vergeefs opwindt aan de interruptiemicrofoon, maar Wim van de Camp van het CDA. Nu zijn het Bos en Rouvoet die hoogmoedig en onvermurwbaar hun zin doordrijven. Halsema spreekt trots van een ‘prachtige nieuwe progressieve meerderheid’.

‘Fantastisch, hè!’ In de wandelgangen vergeten de PvdA’ers even de teleurstellende verkiezingsuitslag. ‘Er is toch wat veranderd vorige week’, zeggen ze. Femke Halsema pest een groepje VVD’ers: ‘Hoe voelt het nou om in de oppositie te zitten?’

En als het kabinet blijft weigeren, ook als de Kamer Verdonk wegstuurt en er een nieuwe minister is? ‘Dan sturen we die ook weg, en de volgende ook, net zo lang tot ze luisteren’, zegt GroenLinkser Wijnand Duyvendak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden