Halsema en Wilders botsen flink tijdens Lucassen-debat

DEN HAAG - GroenLinks-leider Femke Halsema en PVV-leider Geert Wilders vlogen elkaar dinsdagavond flink in de haren tijdens het Kamerdebat naar aanleiding van de affaire rond PVV-Kamerlid Eric Lucassen.

Beeld anp

Halsema noemde zeven, acht PVV-Kamerleden die volgens haar in opspraak zijn geraakt de afgelopen tijd. De laatste, Eric Lucassen, is volgens Halsema 'wereldberoemd omdat hij een ware bullebak bleek en schuldig was aan ontucht'. Volgens Halsema hanteert Wilders als voorstander van de harde lijn een andere moraal voor zijn eigen mensen dan voor anderen.

Wilders reageerde fel. 'De honden lusten er geen brood van wat mevrouw Halsema hier presteert.' De PVV'ers die Halsema bedoelde zijn volgens Wilders niet vervolgd en niet veroordeeld. Volgens Wilders beschadigt Halsema mensen zonder één greintje bewijs.

PvdA
PvdA-leider Job Cohen vindt dat premier Mark Rutte er niet onderuit kan om te reageren op de kwestie. Het is volgens hem niet geloofwaardig vol te houden dat het alleen een interne kwestie van de PVV zou zijn.

Wat Cohen betreft raakt de zaak-Lucassen direct aan de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat met gedoogsteun van de PVV om een nipte meerderheid van 76 zetels kan rekenen. Die stabiliteit is er volgens Cohen de afgelopen dagen niet steviger op geworden. 'Het lot van de coalitie hangt telkens opnieuw af van een stem.'

D66
D66-leider Alexander Pechtold vindt dat een zaak zoals die rond het PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen niet gewoon gevonden mag worden. 'Wordt niet murw', riep hij collega-politici dinsdagavond op tijdens een debat over de afhandeling van de zaak rond Lucassen die veroordeeld is voor ontucht.

CDA
Het CDA vindt de zaak van het veroordeelde PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen een interne kwestie voor de PVV. Het debat over de kwestie dinsdagavond met premier Mark Rutte beschouwt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dan ook als overbodig.

'Wij gaan over de moraliteit van onze eigen fractie, daar hebben wij onze normen voor', zei Van Haersma Buma. De CDA-fractievoorzitter sprak van 'ernstige feiten' die uit het verleden van Lucassen naar boven zijn gekomen. Maar, zo benadrukte Van Haersma Buma, die zijn voor de rechter gebracht en er is een veroordeling geweest.

Ondanks vragen van de oppositie ziet hij geen gevolgen voor de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd wordt door de PVV. 'Ik ga uit van 76 zetels voor het gedoogakkoord tot het tegendeel is bewezen.'

VVD
Dit is een smet.' Dat zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok dinsdag over de affaire. Maar Blok vindt dat wat een partij doet met iemand die veroordeeld is voor ontucht, een afweging van díe partij is.

D66-leider Alexander Pechtold hield Blok een uitspraak voor van VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg een paar jaar geleden over het in opspraak geraakte GroenLinks-Kamerlid Duyvendak. Die was er bij ons al lang uit geweest, zei Van Miltenburg daar toen over. Blok ging niet in op de vraag van Pechtold of hij dat nu ook niet zou moeten zeggen. 'Dat ene zeteltje, alles om de macht', concludeerde Pechtold.

Blok wil van premier Mark Rutte weten of partijen voldoende mogelijkheden hebben om de achtergrond van kandidaten te screenen.

Excuses Wilders
PVV-leider Geert Wilders heeft tijdens het debat zijn verontschuldigingen aangeboden 'aan de kiezer en aan de hele Tweede Kamer als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk'.

'Ook de PVV heeft fouten gemaakt en ik en niemand anders ben daarvoor verantwoordelijk. Door spectaculaire groei van onze partij hebben wij verzuimd afdoende antecedentenonderzoek te doen.'

Wilders stelde dat de kwestie niet de stabiliteit van het kabinet raakt, maar alleen zijn partij. 'Wij betalen er de prijs voor. Het is niet anders, we zullen er lessen uit trekken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden