Hallucinant ten top ****

Quade zuigt je mee in absurde 'tussenwereld'.

Radio Exit Live door Ulrike Quade Company.

Concept, vormgeving en regie: Ulrike Quade. Spel en dans: Maarten Wansink, Meike van den Akker, Aleksandra Sende, Cat Smits, Tarik Rammo. 16/11, Theater Bellevue, Amsterdam. Tournee vanaf 24/11. ulrikequade.nl.

Zwevend in het donker is de ouderwetse radio een talking head die alle aandacht naar zich toetrekt. Radio Exit Live bericht over moorden die zonder reden of om bizarre reden zijn gepleegd. Langzaam lichten meer 'personages' op, levensechte gezichten van stof, een lampenkap, een megapruik, een bankstel. Niks en niemand staat hier met beide benen op de grond. In het 'tussen' is niets zeker. Hier belandt onze 54-jarige held en antiheld, een man gedood door zes kogels zonder dat hij weet waarom. Met Radio Exit Live zuigt beeldend theatermaker Ulrike Quade je mee in een absurde, poëtische en humoristische wereld waarin werkelijkheid en fantasie op gelijke voet staan. De poppenachtige mensen, hun ogen glazig of gesloten, en de mensachtige poppen, hun motoriek soepel en warm; de nuchtere doch tinkelende tekst van Joost Vandecasteele en de weidse, suggestieve muziek van Hans Appelqvist; het spel, maar ook de dans en acrobatiek waarmee de jonge jaren van de man zwijgend worden teruggehaald: alles pakt elkaar over of versmelt.

De 'tussenwereld' kun je als het vagevuur opvatten, ware het niet dat in Quades wereld God dood is. We zijn in het domein van mensen die niet meer leven (de man en de jonge moeder), niet gelukkig hebben geleefd (het stel) of nog niet leven zoals Eskimo, een bevruchte eicel in de koeling. Om hen heen dwarrelen nog wat figuren, poppen die je per vergissing als acteurs gaat meetellen en die de meest hallucinante beelden vormen.

Het meisje in wording en de man, prachtig licht gespeeld door Cat Smits en Maarten Wansink, zijn elkaars tegenpolen en redding. Hij is oppervlakkig langs het leven gegleden. Als conducteur heeft hij altijd gereisd maar zonder ooit zelf te sturen, en zijn liefde was 'goed genoeg'. Zij verlangt ernaar het leven in al zijn schoonheid en eenvoud te leven. Hij wordt geraakt door haar onbevangenheid en geeft haar zijn warmte. Het laatste nieuws van Radio Exit Live: op straat is een pasgeboren baby gevonden, mét gouden horloge.

Quade vertelt dat verlangens een goede motor zijn en dat mensen kunnen veranderen. Het is een duidelijke boodschap, niet moralistisch of zwaar. Daarvoor relativeert Quade zichzelf genoeg en blijft Radio Exit Live te surreëel, met matrassen die mensen uitspugen, sofa's die mensen opslokken en een Maguy Marin-achtige dikke vrouw die haar vetrollen open ritst en het meisje baart.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden