Halloween moet dit jaar zonder pompoenen worden gevierd

Het huilen staat het jochie nader dan het lachen. Anderhalf uur heeft de zesjarige zich in de auto verheugd op dat door pappa voorgespiegelde veld vol gigantische pompoenen - blijkt er eenmaal in New Jersey niets van die belofte waar te zijn....

TIM OVERDIEK

Op 31 oktober is het Halloween, en in heel Amerika dreigt deze traditierijke dag - waarop onder meer geesten worden verjaagd met behulp van verlichte pompoenen met uitgesneden gezichten - in het water te vallen door de abominabele oogst. De hitte en droogte, plus een vroege vorst in sommige gebieden van de Verenigde Staten, wettigen de verwachting dat de opbrengst vier keer kleiner is dan gewoonlijk.

In Manteca, Californië kan de 76-jarige pompoenenplanter George Perry zich geen slechter seizoen herinneren. 'Ik krijg telefoontjes van onbekenden die wanhopig op zoek zijn naar pompoenen.' Zijn familiebedrijf verscheepte vorig jaar nog meer dan 15 miljoen ton naar alle uithoeken van het land, maar dit seizoen moet het grootste gedeelte van de klantenkring nee worden verkocht.

Scholen en gezinnen trekken er juist in deze periode op uit om bij de boer pompoenen te kopen voor de Halloween-lantaarns. Dit van oudsher Keltisch gebruik is bedoeld om op de dag dat de spirituele scheiding tussen de doden en levenden volgens de oude druïden het smalst is, de geesten weg te houden. Kinderen trekken verkleed langs de deuren en halen onder het motto 'trick or treat' snoepgoed op.

De pompoenen die ieder jaar pontificaal voor de deur liggen te pronken, zijn nu grotendeels vervangen door neppompoenen, of door tekeningen voor de ramen. Een opsteker is dat de ingeblikte pompoenen die worden gebruikt voor het maken van pumpkin pie, veelal gegeten tijdens Thanksgiving (de traditionele derde donderdag van november) wel volop voorradig zijn. Dit type pompoen is minder weergevoelig.

Ondanks de tegenslag is dit seizoen toch nog bijna een nieuw record gevestigd. Op de Gancarz Farm in Jacobstown in New Jersey werd een 375 kilo zware pompoen aangetroffen, een joekel met een omtrek van ruim 3,5 meter, die bij opslag in de schuur liefst een jaar goed kan blijven. Er waren naar verluidt tien mensen nodig om het gevaarte op de weegschaal te tillen.

Komend weekeinde wordt de pompoen tijdens een bijeenkomst van de Great Pumpkin Commonwealth in Iowa aan de liefhebbers getoond en maakt de vrucht aanspraak op de seizoensprijs van duizend dollar. Een absoluut record is het niet. In 1990 haalde dezelfde boer een pompoen van 449 kilo uit de grond. Tim Overdiek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden