Halloween in huize Kluivert en persvrijheid onder pressie

De wijsheden in huize Kluivert zijn een lichtend voorbeeld en Han ten Broeke blijkt een afvallige liberaal.

Patrick, Rosanna en Shane Kluivert in 2014. 'Shane gaat op de foto met Cristiano Ronaldo en David Beckham, post filmpjes van zijn training in de jeugd van PSG en playbackt een hitje van Jonna Fraser.' Beeld anp

Top

Ook in huize Kluivert was het deze week Halloween. Dat huis staat in Parijs, want daar werkt Patrick tegenwoordig, als directeur voetbalzaken bij Paris Saint-Germain. Zijn 9-jarige zoontje Shane gaf op Instagram een inkijkje, zoals hij dat vaker doet, voor zijn 40 duizend volgers.

Op de beat van This Is How We Do It van Montell Jordan danste een drietal synchroon: Patrick, in een enorm Frankensteinmasker met bijbehorende schoudervullingen, zijn vrouw Rossana, als een enge heks, en Shane, vermomd als zombiekabouter. Het was de clip van Thriller, maar dan beter.

Shane, een schattige miniatuurversie van zijn vader, geeft op YouTube kook- en voetballes, gaat op de foto met Cristiano Ronaldo en David Beckham, post filmpjes van zijn training in de jeugd van PSG en playbackt een hitje van Jonna Fraser. Door zijn enthousiasme komt hij geenszins verwend over.

Soms verkondigt hij een wijsheid, in het Engels of het Frans, want dat kan hij allebei. In pyjama zat hij deze week op bed en zei (in het Engels): 'Vandaag doe ik niks, want rust is heel belangrijk voor je geest en je spieren.'

Je vraagt je weleens af wat al die rijkdom en roem doet met voetballers en hun kinderen, maar wie de kanalen van Shane Kluivert volgt kan concluderen dat het toch nog goed komt met deze wereld.

Haro Kraak

Flop

Critici overtuigen dat er heus geen sprake is van druk uitoefenen op de redactionele keuzen van het blad OneWorld: VVD- Kamerlid Han ten Broeke had het er de afgelopen dagen maar druk mee op Twitter.

Maandag kondigde Ten Broeke aan kamervragen te zullen stellen over de besteding van de subsidie die het tijdschrift van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangt. De reden: de publicatie van een volgens Ten Broeke 'bizarre' opinie van kunstenaar en activist Quinsy Gario over 'de leegte van de diversiteit Nederland'.

Ten Broeke had het toch echt getwitterd: 'Ga maar eens vragen stellen over nut deze publicatie.' Beeld anp

Natuurlijk is het controleren van overheidssubsidie legitiem, reageerden critici, maar de aanleiding was in dit geval wel erg discutabel. Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, sprak van een 'verontrustend voornemen' van Ten Broeke om zich 'feitelijk te bemoeien' met de redactionele inhoud van een onafhankelijk blad.

De liberaal ontkende in alle toonaarden dat de onwelgevallige opinie van Gario de aanleiding was om kamervragen te stellen. Maar Ten Broeke had het toch echt getwitterd: 'Ga maar eens vragen stellen over nut deze publicatie.'

Misschien handiger om je af te vragen wat het nut is van een persbreidel als je jezelf liberaal noemt.

Nadia Ezzeroili

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.