Hall, Rossaert, Tellegen

De nieuwe Poëziekalender is er, de laatste berichten van journalist Albert de Lange zijn gebundeld, het leven van een Zeeuwse klipper staat op schrift en andere net verschenen titels.

De komst van de wolven

De god van alle honden, mooi en snel, 'bejaagd met wapens uit alle tijden, stenen bijlen, speren, vallen met stalen veren en halfautomatische vuurwapens', speelt een hoofdrol in De komst van de wolven van Sarah Hall (1974), vertaald door Wim Scherpenisse. De zwangere zoöloge Rachel Caine krijgt als taak wolven uit te zetten in de ruige streek Cumbria, in het hoge noorden van Engeland, die ze kent uit haar jeugd. Hetzelfde geldt voor de schrijfster, die opgroeide in Carlisle.

Beeld .

Dit is wat ik bemin

Naast haar carrière als freelance journaliste en docente journalistieke schrijftechnieken in Antwerpen ontpopt de Vlaamse Isabelle Rossaert (1966) zich nu als romancière: Dit is wat ik bemin bestaat uit dagboeken en brieven. De Franse Valérie moet in het reine komen met een traumatiserend drama in haar geboortedorp in de bergen van Luberon. Ze gaat studeren in Parijs.

Beeld .

Een vorig leven

Op de Parade van dit jaar werd een toneelbewerking opgevoerd van de novelle van Toon Tellegen (1941), de arts, dichter en kinderboekenschrijver. Eerder boekstaafde hij herinneringen in De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne (2000), nu komt daar de terugblik bij op de tijd kort na de oorlog, toen hij na school ging spelen bij Otmar Laagwater, die een bijzondere vader had. Als er een volgend leven is, zei Jacob Laagwater, dan is dit leven het vorige leven.

Beeld .

De waarheid is een koe

Ze is een koe en heet Elsie Bovary. 'En dat is een waarheid als een koe. Ha! Nu hoor je het zelf. Wij hebben dus wel hersens, en gevoelens, én humor.' Aan zelfvertrouwen ontbreekt het Elsie in elk geval niet, in de roman De waarheid is een koe van David Duchovny, vertaald door Frank Lekens en Petra C. van der Eerden. De koe gaat met een varken en een kalkoen op een spirituele reis. In het dankwoord noemt Duchovny ook Disney en Pixar 'omdat ze het niet zagen zitten als animatiefilm en me hebben gedwongen het als een grote jongen uit te schrijven.'

Beeld .

Een vrouw van staal

Het mooiste aan de Henriëtte is haar neus. Hoog en scherp, als een snuffelende jachthond op zoek naar prooigeur.' De Henriëtte is een boot, een Zeeuwse klipper om precies te zijn, en Corine Nijenhuis schreef een boek over haar: Een vrouw van staal - De buitengewone biografie van een binnenvaartschip. Het verhaal begint in 1901 op de werf van Adrianus Vermeulen en eindigt in het voorjaar van 2015; tussendoor wordt honderd jaar Nederlandse geschiedenis verteld vanaf het water.

Beeld .

Nationalisme, naties en staten - Europa vanaf circa 1800 tot heden

Drie jaar geleden verscheen het kloeke Nationalisme, naties en staten - Europa vanaf circa 1800 tot heden, onder redactie van Leo H.M. Wessels en Toon Bosch bij Vantilt. Het is nu opnieuw uitgegeven, in paperback en dus goedkoper. Het boek biedt een diepgravende analyse van de ontstaansgeschiedenis van het nationalisme en de natiestaten in Europa vanaf de Franse Revolutie tot het begin van deze eeuw.

Beeld .

Blits! De taal van de jaren zestig

Wim Daniëls was zes jaar oud toen de jaren zestig begonnen: het was 1961 en hij had de kleuterschool zojuist succesvol doorlopen, om nu plaats te nemen in de eerste klas van de lagere school in zijn geboortedorp Aarle-Rixtel (ZuidOost-Brabant). In Blits! De taal van de jaren zestig bundelt hij een aantal woorden die in die tijd hun première beleefden, van Aaibaarheidsfactor tot Woodstock. Blits! is het vervolg op Mieters!, over woorden uit de jaren vijftig.

Beeld .

Het is tijd - Laatste berichten van Albert de Lange

Heb een mooi leven, dat is het beste.' Laatse woorden van journalist Albert de Lange (1957-2015), die in ruim dertig columns voor het Parool verslag deed van zijn naderende dood - hij leed aan darmkanker. De columns zijn door Boom gebundeld in een boekje onder de titel Het is tijd - Laatste berichten van Albert de Lange. Het boekje is schitterend vormgegeven door René van der Vooren, die er de stijl van de Boom Klassieken voor gebruikte, de serie boeken met teksten van grote denkers. Arts en filosoof Bert Keizer schreef het voorwoord: 'De ontknoping is duidelijk, maar hoeveel zijpaden bestaan er voordat je bij het graf beland bent? Je leest zijn stukken daarom met een zekere huiver, die ook nog eens gevoed wordt door de lastige vraag of je het zelf zo zou kunnen, dat sterven.'

Beeld .

Van Oorschot Poëziekalender 2016

Nu al kunnen we in de Van Oorschot Poëziekalender 2016 kijken wat de samenstellers Menno Hartman en Janita Monna voor ons in petto hebben. Op zondag 17 juli is dat bijvoorbeeld het gedicht 'MH 17' van Anne Vegter, de Dichteres des Vaderlands, dat uitmondt in het woord, 'who cares of het bestaat of niet. Wereldverdriet.' Verder Kopland, Duinker, Koenegracht, W.F. Hermans en de Canadese Beatriz Hausner.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden