Halfzus Angie

Thuiskomen in het Moederland. Terugkeren naar het land waar je ouders je hebben grootgebracht. De Volkskrant reist mee naar Banner Elk, in het uiterste noordwesten van North-Carolina....

Behalve Charlie, de vriend die ze achterliet toen ze in 1979 naar Europa emigreerde, is er nóg iemand in Banner Elk die Susanna Von Canon weer heel graag wil ontmoeten, en op de laatste dag van haar verblijf in het dorp van haar jeugd, gebeurt het. Er stopt een gele wagen voor de deur van het huis van tante Louise, en daaruit stapt Angie (25), de halfzus van Susanna, met in haar kielzog haar man Jason en hun vijfjarige kleuter Kyla.

Angie, die voluit Angela heet, is de dochter van Jeanne (43), die vroeger als kersverse, maar al verveelde 17-jarige huisvrouw een kortstondige relatie onderhield met Susanna's vader Jake en zwanger van hem raakte. Omdat Jeanne in die dagen getrouwd was met de naar Vietnam uitgezonden soldaat Pat en onmiddellijk de indruk vestigde dat het kind van hem was, heeft het tot 1996 geduurd voordat Angie en Susanna er achter kwamen dat ze halfzussen zijn. Pas anderhalf geleden hebben ze elkaar, in een pizzatent in Tennessee, voor het eerst omhelsd.

Hulp van hun ouders hebben ze in de aanloop daartoe nooit echt gehad. Jake heeft tot voor kort nog zelfs het bestaan van een tweede halfzus, Rachel (19), voor het nageslacht verborgen weten te houden. En Jeanne, die na Pat nog vijf keer trouwde, heeft Angie ooit slechts medegedeeld dat ze niet het kind is van de Vietnam-soldaat maar van een Von Canon, zonder verder naam of toenaam te willen noemen.

Het is dankzij de vasthoudendheid van Angie geweest dat Susanna en zij elkaar nu kennen. Via Internet heeft ze alle Von Canons in de VS getraceerd, waarna ze Jake uiteindelijk in Missouri vond en hem in een simpel telefoontje opnieuw met haar bestaan confronteerde. 'Ik zou er een boek over kunnen schrijven', zucht Angie over de inspanningen die ze ervoor over heeft gehad. 'En wie weet hoeveel kinderen er nog meer zijn', vult Jason, die als Elvis praat, gespeeld achteloos aan. 'Ik heb Jake weleens op de man af gevraagd hoeveel er hij nog in het bos verstopt heeft', doet ook tante Louise een duit in het zakje.

Susanna's tassen zijn gepakt. Banner Elk en North Carolina worden voor een jaar of langer vaarwel gezegd. Angie en Jason zullen haar terugrijden naar Tri Cities, vanwaar Susanna doorvliegt naar Missouri om er nog een paar dagen bij Jake door te brengen.

Maar voor het zover is, wil Angie eerst de zusterlijke banden aanhalen door een paar korte stops in te lassen in Johnson City, waar Jason en zij een klein appartement bewonen en tevens een winkeltje drijven in Aziatische en Afrikaanse vrouwenkleding. In de korte periode dat Susanna Angie kent, is dat het zoveelste project waarmee ze zich een behoorlijk inkomen denkt te verwerven. Wanneer ook deze gok verkeerd uitpakt, zal daags erna alweer een nieuw lumineus idee zijn geboren.

In dat opzicht is de appel niet ver van de boom gevallen, want op Susanna na zijn al Jake's kinderen uit zijn zes huwelijken en de affaires daarbuiten uit hetzelfde avontuurlijke hout gesneden. Om van de vader zelf nog maar niet te spreken: hij was al boer, verkoper van garages en schuren, makelaar, varkenshouder, privé-detective en incasso-agent, en probeert het tegenwoordig als paardenhandelaar en ontwerper van het redneck-kledingmerk Bubba.

Op weg naar het vliegveld zegt Susanna tal van redenen te hebben om een hekel te hebben aan haar vader. Het is voor haar alleen al niet te verteren dat een man die zijn kinderen met de Bijbel opvoedde, zichzelf nooit iets aan die - met slaag onderrichte - normen en waarden gelegen heeft laten liggen. Die zijn kinderen in de steek liet toen ze hem het meest nodig hadden, en die nog altijd doet alsof zijn neus bloedt nu ze hem er, eenmaal volwassen, pijnlijke vragen over stellen.

Hij moet wel gek zijn, denkt Susanna; het kan niet anders of de verwerpelijke daden van de ene Jake Von Canon dringen niet door tot het geweten van die andere, die dagelijks naar gospelvideo's kijkt en zijn vrije uren wijdt aan het schrijven van diep-christelijke, vrome essays als How Big is God?

En aan de andere kant houdt ze dus van 'm. Ook daar is geen twijfel over mogelijk. Zoals zovelen voor en na haar bezwijkt ze nog steeds voor zijn ontwapenende charme. Jake, zegt Susanna, hoeft de kraan maar open te zetten en de stroop loopt er zo uit. Sure thing, antwoordt halfzus Angie. Lawd!, ze zou er een boek over kunnen schrijven.

Wim de Jong

Morgen in deel 5: Het buidelrat-paradijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden