Halfvol of halfleeg?

'Voor de AD-lezer is het glas altijd halfvol', zegt de baas van het AD. Maar is dat wel zo?

null Beeld anp
Beeld anp

Het AD krijgt een nieuwe baas. Hij heet Hans Nijenhuis en was - naast een hoop meer- ooit oprichter van NRC Next. Van harte.

Omdat de mediawereld graag over zichzelf bericht, interviewden kranten de nieuwe leider. Je verwacht het niet: Nijenhuis had er zin an.

NRC Next sprak zijn oprichter ook; daarin schetste Nijenhuis treffend het verschil tussen het AD en De Telegraaf. Voor 'de typische AD-lezer' is het glas altijd halfvol, zei hij: 'Dat in tegenstelling met De Telegraaf - daar is het glas altijd halfleeg. Als je De Telegraaf leest, denk je: gaat het zó slecht met Nederland?'

Omdat NRC Next ons het vrolijke genoegen van de factcheck heeft geschonken, staafde ik Nijenhuis' bewering donderdag aan de praktijk. Over De Telegraaf heeft hij gelijk.

De glazen mogen dan halfgevuld zijn op de Basisweg, de voorpagina ademde donderdag een stevige kater uit. De opening was vintage Telegraaf: 'Lastpak naar aso-azc'. Asielzoekers die zich misdragen, worden voortaan overgeplaatst naar aparte opvang.

Daaronder stond een foto van Ard van der Steur, de mondhoeken in gekromde lijn naar beneden. 'Minister van Wanhoop', stond erboven. Derde berichtje: 'Uren langer wachten op Schiphol': 'Luchtreizigers moeten vanaf de meivakantie rekening houden met urenlange wachttijden voor de security- en paspoortcontroles.'

Ook goedemorgen.

Gelukkig was daar het AD. Daar deed de nieuwe baas het wéér: 'Onze lezers delen een positieve mentaliteit'.

Goedgemutst liet ik het zonnetje in huis over de ontbijttafel schijnen. Maar al op de voorpagina doemde een eerste wolkje op. 'Hoe jonger, hoe ongezonder - we bewegen minder, eten slechter en hebben zittend werk', was het AD-nieuws van de dag. Elke jongere generatie blijkt er beroerder aan toe dan de voorgaande.

Ten zuiden van dat bericht naderde nog een depressiefrontje: 'Nederland scoort slecht op beveiliging kerncentrales'.

Dan maar de troost van de faits divers. Ulvenhout is in de greep van een 'terrorkauw', een vogel die schoolpleinen bestormt. 'Leerlingen durven nog amper buiten te spelen'.

Van schrik stootte ik mijn halfvolle glas om.

'Ik word vrolijker van het AD', zei Nijenhuis in het AD. Onder het interview stond nóg een goedgemutst stukje: 'Onderzoek naar omkoping bij Shell'.

In zijn 'eigen' NRC Next onweerde het ook. Door TomToms en GPS dreigen we ons oriëntatievermogen te verliezen, meldde de krant. 'Een vroeg teken van dementie.' En we waren het hoofdrekenen, spellen, telefoonnummers onthouden en met de hand schrijven ook al verloren, somberde Next.

Donderdagavond vierde de journalistiek zijn eigen personeelsfeestje in Den Haag. Collega's trakteerden op zelfgebakken Tegels. Ik was erbij en schonk mijn glaasje vol tot aan de rand. Alle reden om er eens diep in te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden