Halfuur per dag voor de kinderen

'Het is even jammer als verklaarbaar dat kranten zo weinig over opvoeding schrijven', zegt Jaap de Berg in de inleiding van het boekje De staat van het kind, deel 6 van de serie Trouw Dossier, uitgegeven door het dagblad Trouw in de serie Rainbow (Maarten Muntinga; fl 12,50)....

Dat lukt wel, blijkt uit de uitkomst van een enquête die het dagblad samen met het NIPO hield onder gezinnen. Kinderen geven hun ouders bijna een 8 voor hun opvoeding, ouders zelf houden het op een dikke 7, iets beter dan de 7 die zij hun eigen ouders geven. Volgens ouders én kinderen is hun onderlinge band 'sterk', alleen de meeste pubers vinden de band 'tamelijk sterk'; acht procent oordeelt 'tamelijk zwak'. Moslim-kinderen hebben de sterkste band met hun ouders.

Er zijn ook uitkomsten die somberder stemmen. Een kwart van de vaders brengt op een doordeweekse dag niet meer dan een halfuur door met hun kinderen, in het weekend hooguit een uur. In gezinnen met een inkomen boven de 123 duizend gulden heeft ruim veertig procent van de ouders zo weinig tijd voor hun kroost. Eén uurtje voor hun teerbeminden? Je vraagt je af - met Vincent Duindam die een bijdrage leverde over de rol van vaders - wat die mannen in de rest van het weekend doen. Klussen? Squashen, stukken doornemen? Niettemin worden deze vaders 'beloond' met bewondering: in de lagere inkomensgroepen is de moeder hét voorbeeld voor de kinderen, in gezinnen die meer dan een ton te besteden hebben, de vader. Tachtig procent van de jongens wil later een fulltime baan, terwijl zestig procent vindt dat hun vrouw minder dan dertig uur moet werken. Van de meisjes wenst ruim vijftig procent een fulltime baan. Dat wordt ruzie, straks.

Het boekje bevat bijdragen van deskundigen op uiteenlopend gebied. Irene van Lippe-Biesterfeld meent dat onderwijs te veel op 'kennisoverdracht' is gericht, waardoor kinderen vervreemd raken van hun 'natuurlijke zelf'. Pedagoge Lea Dasberg bepleit meer rust in het gezin: ouders zouden jonger aan kinderen moeten beginnen, en zouden zich beurtelings moeten terugtrekken in een 'leerperiode'. Geen gek idee. Maar of de kinderen van goedopgeleide ouders op hun 25ste toe zijn aan het ouderschap, is zeer de vraag. Herman Pleij stelt terecht vast dat zij er het langst over doen 'om uit de box te kruipen', terwijl ze, paradoxaal, toch op hun vijftiende geacht worden te beslissen over uitgaan, spijbelen, seks en drugs.

Niet alle kinderen zijn straalverwend. Veertig procent van de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen - vaak éénoudergezinnen - gaat nooit met vakantie. Uit solidariteit met hun moeder klagen ze zelden. Aandoenlijk is een citaat van een jongetje van zeven: 'Mama! Ik heb kleren met kaartjes eraan!' Voor het eerst in zijn leven had hij nieuwe kleren gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden