Halfstok

'Ik? Op Koninginnedag? De vlag uithangen? Nooit! Nooit van mijn leven gedaan en ik zal het nooit doen ook. Ik ben anti-konings....

Gerard van Westerloo

Hier op Betondorp? Op 1 mei hing het hier vol met vlaggen. Rode vlaggen. Maar op Koninginnedag? Vier of vijf vlaggen misschien, op het hele dorp. Bij de mensen die er het lef voor hadden, laat ik het zo zeggen. Eentje ken ik er die deed het zuiver voor het pesten. Die hing er nog een oranje wimpel aan ook. De anderen hier waren onherroepelijk en zuiver tegen het koninklijke.

Nog steeds hoor, heel weinig vlaggen hier met Koninginnedag. In Betondorp gingen we op Koninginnedag zuiver uit principe aan het werk. Tuinhek schilderen, muurtje witten, op Koninginnedag werkte je voor twee! De volgende dag stond je op, je zette rode tulpen voor het raam, 1 mei, dan was het feest!

Nu nog, mijnheer. Mijn vrouw wil nog wel eens naar de kleinkinderen in Purmerend, want die zitten op straat te verkopen. Ik ga met haar mee. Maar als het aan mij ligt, blijf ik liever thuis. Beetje klussen.

Je had hier een optocht door het dorp, op Koninginnedag. Moesten ze kinderen uit Duivendrecht en uit Diemen halen dat het nog ergens op leek. En je had een aubade van de schoolkinderen. Daar deden wij niet aan mee. Geen denken aan.

Op de lagere school al, zuiver een openbare school. In mijn klas zaten zes kinderen die niet aan de aubade meededen. We moesten wel maar we deden het niet. Kregen we strafwerk. Zaten we op Koninginnedag met zijn zessen in de klas, moesten we honderd keer opschrijven: ''Wij willen niet meezingen met het Wilhelmus en daarom zitten wij in deze klas.'' Dat was zuiver pesten van die hoofdonderwijzer.

De volgende dag, op 1 mei, kwamen wij met zijn zessen niet op school. Noteerde de hoofdonderwijzer de namen van de kinderen die er niet waren. Konden we op 2 mei gelijk in de gang gaan staan. Hadden we weer straf. Moesten we honderd keer opschrijven: ''Vanwege ongeoorloofd schoolverzuim moet ik schrijven, ik hoor op school te zijn.''

Ik heb nog steeds een rode vlag boven liggen. Die hang ik niet meer uit. Ook niet op 1 mei. Ik heb ook een roodwitblauwe vlag boven liggen. Die hang ik wel uit. Op 4 mei, halfstok. 4 Mei is heilig voor ons. Om half negen, als het afgelopen is, wil ik hem wel eens omhoog doen. Een kwartiertje. Als mijn vrouw en ik dan tot onszelf zijn gekomen, dan haal ik hem weer binnen. Daar blijft ie liggen tot het weer 4 mei is.

Dit jaar? Met Koninginnedag? Ik heb een hogedrukspuit geleend. Ga ik het muurtje van de schuur schoonspuiten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden