Halfords denkt omzet in vijf jaar te verdubbelen

Groei lijkt Halfords, winkelketen voor fietsen en autobenodigdheden, op het lijf geschreven. Met 40 winkels in 1988 dacht Halfords te kunnen uitbreiden tot 70 filialen, maar in 1990 werd deze doelstelling al bijgesteld tot 120....

ANP

VEENENDAAL

Halfords, werkmaatschappij van het detailhandelsconcern Macintosh (Kwantum, Superconfex, Piet Klerkx), investeert de komende vijf jaar ruim 50 miljoen gulden in modernisering en nieuwe vestigingen. De omzet van 150 miljoen gulden vorig jaar moet dan zo ongeveer zijn verdubbeld. De gemiddelde omzet per winkel is gegroeid van 1 miljoen gulden in 1988 tot 1,7 miljoen gulden thans.

Van de 90 Nederlandse vestigingen liggen er 81 in stedelijke gebieden, negen 'superstores' zijn gevestigd aan de rand van de steden. 'De groei is zo onstuimig, dat wij het verzorgingsgebied van de stadszaken in de komende vijf jaar halveren van 80 duizend naar 40 duizend consumenten. In 2000 heeft iedere Nederlander een Halfords-winkel binnen gemiddeld tien kilometer in zijn bereik', zegt directeur drs P. Verveen.

In de loop van dit jaar worden twaalf nieuwe winkels geopend. De werkgelegenheid groeit zo met zestig arbeidsplaatsen naar 710.

Voor de superstores zijn de winkellokaties in Nederland schaars. Halfords bestudeert vestiging in de dertien stedelijke knooppunten die de overheid in 1993 heeft aangewezen voor grootschalige detailhandel. In Rotterdam-Oosterhof wordt dit najaar de eerste zogenoemde gdv-lokatie geopend, waar Halfords van de partij is.

Andere lokaties die op het ogenblik voor dergelijke grote winkelcentra in aanmerking komen, liggen bij het nieuwe Ajax-stadion in Amsterdam en het terrein Ypenburg in Den Haag. Dat mega-winkelcentra aan de rand van de steden klanten uit de binnensteden zouden wegzuigen, bestrijdt Verveen. 'Er zijn verschillende winkelconcepten die complementair zijn aan het centrum in combinatie met de periferie.'

Halfords is met een afzet van 60 duizend stuks de grootste fietsverkoper van Nederland. In 2000 moet dat aantal zijn verdubbeld. Het marktaandeel van Halfords is 6 procent. Tachtig procent komt voor rekening van de fietsenhandel. Van de resterende 14 procent denkt Halfords veel te kunnen afsnoepen. Verveen: 'Het gaat hier om de parallelle markt via Aldi, Maxis en dergelijke. De consument koopt daar een fiets in een doos, met garantie tot het eerste putdeksel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.