Half miljoen Turken dakloos geworden

Het aantal Turken dat hun huis is kwijtgeraakt door de aardbeving is veel hoger dan waarvan werd uitgegaan. Er zijn 500- tot 600 duizend daklozen, meldde het ministerie van Volkshuisvesting en Publieke Werken vrijdag....

AP en Reuters

De Turkse regering beloofde gisteren dat er binnen veertig dagen prefab-woningen worden neergezet om de daklozen te huisvesten. Er komen 100- tot 120 duizend prefab-huizen. Eerder was gesproken van de bouw van 25 duizend tijdelijke woningen. Een aanbod uit Nederland is wegens 'te duur' van de hand gewezen.

Het officiële dodental was gisteravond gestegen tot 13.472, 35 duizend personen worden vermist. De regering heeft bekendgemaakt dat in toaal 621 personen levend onder het puin vandaan zijn gehaald.

Een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties sprak gisteren zijn afgrijzen uit over de manier waarop er in Turkije huizen worden gebouwd. Buitenlandse reddingswerkers waren volgens hem ontzet over de slechte kwaliteit van het cement en over het feit dat de gebouwen onvoldoende versterkt waren, zei Ross Mountain, directeur voor de coördinatie van humanitaire zaken.

Volgens de Turkse krant Daily News is van de woningen in Istanbul driekwart illegaal gebouwd. Premier Ecevit zei dat het 'niet gemakkelijk' zal zijn alle bestaande, onveilige gebouwen neer te halen en benadrukte dat de controle op de huizenbouw moet worden verbeterd. Degenen die onveilige huizen hebben gebouwd, moeten worden vervolgd, zei de premier.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties Unicef maakt ruim 15 miljoen gulden vrij voor hulp aan kinderen in het getroffen gebied. De hulp richt zich vooral op traumaverwerking. Ook wil Unicef ziekenhuizen herstellen en levert het medicijnen en vaccins tegen besmettelijke ziekten.

De angst voor nieuwe bevingen heeft in enkele gevallen tot geweldsuitbarstingen geleid. Zo meldde het persbureau Anatolia dat een geschil tussen twee families over de vraag of een beschadigd appartement dat leunde tegen een andere woning moest worden gesloopt, tot een schietpartij heeft geleid. Daarbij zouden twee mensen zijn omgekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden