Nieuws

Half miljoen opgehaald met crowdfundingsactie voor de kinderen van Ruinerwold

Voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’ is met een crowdfundingsactie 462.051 euro binnengehaald – fors meer dan het streefbedrag van 270 duizend euro. Daarnaast is nog eens ruim 17 duizend euro direct naar het rekeningnummer van de stichting achter de crowdfunding overgemaakt, staat in een verklaring op de website van de Stichting Kinderen van Ruinerwold.

Redactie
Het geld dat met de crowdfundingsactie is opgehaald is bedoeld voor bijvoorbeeld studie, jobcoaching, tandartskosten, rijlessen, juridische kosten of huisvesting. Beeld EPA
Het geld dat met de crowdfundingsactie is opgehaald is bedoeld voor bijvoorbeeld studie, jobcoaching, tandartskosten, rijlessen, juridische kosten of huisvesting.Beeld EPA

De crowdfundingsactie begon vrijdag 16 april en eindigde zondag om 14 uur. Het geld gaat naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68) die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold.

Voor de crowdfundingsactie werden 17.105 donaties gedaan. Vorige week zondag werd het streefbedrag, na twee dagen, al gehaald. De stichting achter de crowdfunding is een initiatief van vier mensen die op de website van de stichting stellen goede vrienden en oud-huisgenoten van een van de oudste kinderen te zijn. Zij wilden met de actie financiële steun bieden aan de negen kinderen omdat ze hebben gezien ‘dat het afgelopen turbulente jaar een grote impact op hen heeft gehad’.

‘De oudste kinderen kunnen het nauwelijks geloven en zijn ongelofelijk dankbaar voor dit massale en hartverwarmende gebaar vanuit de samenleving. Woorden schieten tekort’, schrijven de initiatiefnemers. De kinderen kijken er volgens de stichting naar uit om in alle rust tijd door te brengen met elkaar. ‘Zij kunnen nu gaan bouwen aan hun toekomst, mede mogelijk gemaakt door jullie.’

Rijles

Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld studie, jobcoaching, tandartskosten, rijlessen, juridische kosten of huisvesting. Het geld dat via de stichting binnenkomt is alleen voor de negen kinderen, benadrukte een van de initiatiefnemers eerder.

De afgelopen weken was het verhaal van de oudste vier te zien op televisie in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold van Jessica Villerius. Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij en zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte en de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat zijn strafvervolging moest worden beëindigd vanwege zijn slechte gezondheid. Hij kwam daardoor op vrije voeten. De oudste vier kinderen willen nu een civiele procedure beginnen tegen hun vader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden