Half miljoen ingezameld voor hulp aardbeving

Op gironummer 800800 is tot nu toe een half miljoen euro binnengekomen voor noodhulp na de aardbeving in Pakistan, India en Afghanistan....

ANP

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stelt 2 miljoen euro aan de SHO beschikbaar. Voorzitter Bert Boer van de SHO noemde de respons van het publiek tot nu toe goed. ‘We hopen dat de Nederlandse samenleving bij deze megaramp enkele tientallen miljoenen euro bijeen kan brengen. En dan liever in de buurt van 50 tot 60 miljoen dan 10 miljoen.’

Hij benadrukte dat het dodental als gevolg van de tsunami weliswaar veel hoger lag, maar dat de recente aardbeving veel meer mensen dakloos heeft gemaakt: 2,5 miljoen tegen 1,5 miljoen na de tsunami.

Door de ontoegankelijkheid van het aardbevingsgebied en de winter die voor de deur staat, zal de noodhulpfase in Pakistan, India en Afghanistan volgens hem lang duren en heel veel geld kosten.

Of er een televisieactie komt voor de slachtoffers van de aardbeving, is volgens Boer nog niet bekend. De SHO zijn in overleg met de omroepen. ‘De verantwoordelijkheid voor een tv-actie ligt bij de omroepen’, aldus de SHO-voorzitter.

De Europese Commissie trekt 10 miljoen euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en India. Dat geld komt bovenop de eerder vrijgemaakte 3,6 miljoen euro, aldus de Commissie vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden