Half miljoen dieren geofferd bij 's werelds grootste slachtfestival in Nepal
In Nepal is vandaag een tweedaags festival gestart waarbij hindoes duizenden dieren slachten, ondanks druk van meerdere dierenrechtenorganisaties. Nergens ter wereld worden zoveel dieren tegelijk geofferd. Organisatie Humane Society schat dat er tijdens het festival een half miljoen dieren worden gedood.
Meer dan 80 procent van de 27 miljoen mensen in Nepal is hindoe, maar in tegenstelling tot hindoes in buurland India offeren zij allerlei dieren om de goden tijdens festivals gunstig te stemmen. Autoriteiten hebben honderden politiemensen ingezet om ervoor te zorgen dat er geen botsingen tussen activisten en hindoes plaatsvinden.
De ceremonie, die door tienduizenden hindoes wordt bezocht en eens in de vijf jaar plaatsvindt, begon bij zonsopgang met het offeren van vijf dieren: een rat, een geit, een haan, een varken en een duif. Daarna worden ongeveer 5000 buffels in de open lucht bij elkaar gedreven, waarna ze met zwaarden en grote gebogen messen worden onthoofd. Ook zullen duizenden geiten en kippen worden geofferd.
De hoofden van de geofferde dieren worden begraven in een enorme kuil, terwijl de dierenhuiden worden verkocht aan handelaren. Dierenrechtenorganisaties willen de offerpraktijken stoppen. 'Het is niet juist om dieren in naam van religie te doden', aldus een woordvoerder van Animal Nepal tegen persbureau Reuters. 'We proberen de mensen ervan te overtuigen dat ze goden kunnen aanbidden op een vreedzame manier, zonder wreed te zijn voor dieren.'
Het slachtfestival vindt plaats in de Bara-regio, vlakbij de grens met India. Het Hooggerechtshof in India vroeg onlangs de regering om het
illegale vervoer van dieren naar Nepal voor de ceremonie te verbieden.