‘Half miljard voor Irak ontvreemd’

Geld dat voor de strijd tegen opstandelingen in Irak was bestemd, is spoorloos verdwenen, volgens de Amerikaanse zender CBS....

ANP

Meer dan een half miljard dollar is ontvreemd, blijkt uit rapportages van Iraakse onderzoekers waarover de zender zondagavond berichtte.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië bieden weinig hulp bij het opsporen van de verantwoordelijken en de gestolen gelden, zegt de Iraakse oud-minister van Financiën. ‘We hebben geen serieuze officiële steun gekregen van de Verenigde Staten of Groot-Brittannië of van de ons omringende Arabische landen’, aldus Ali Allawi.

Als reden voor het gebrek aan hulp noemt hij persoonlijk gewin bij hooggeplaatste functionarissen. ‘De enige verklaring die ik kan verzinnen is dat er te veel mensen met macht en autoriteit in het nieuwe Irak op een of andere manier met hun handen in de koektrommel hebben gezeten’, zei Allawi verder tegen CBS. ‘Als ze voor het gerecht verschijnen, zal dat een slecht licht werpen op de mensen die hen steunden en hen op posities van macht en autoriteit plaatsten.’

Een van de vermeende spilfiguren in de diefstal krijgt in de memoires van de voormalige Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, alle lof toegezwaaid. Onder Ziad Cattan die belast was met het aankopen van militair materieel, zou evenwel volgens Allawi mogelijk zelfs tussen de 750 en 800 miljoen dollar zijn verdwenen. Tientallen miljoenen gingen op aan steekpenningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden