nieuws

Half jaar jaar cel geëist tegen oud-PVV’er Hero Brinkman voor lekken informatie

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een half jaar cel geëist tegen oud-PVV’er en voormalig politieman Hero Brinkman. Het gewezen Kamerlid stond in de rechtbank in Amsterdam terecht voor het lekken van vertrouwelijke politie-informatie.

Rechtbanktekening van voormalig PVV'er en politieman Hero Brinkma. Beeld ANP
Rechtbanktekening van voormalig PVV'er en politieman Hero Brinkma.Beeld ANP

Brinkman (56) zou in 2016 en 2017 herhaaldelijk gegevens hebben verstrekt aan een journalist van De Telegraaf. In zes artikelen van die krant, onder meer over terrorisme, dook volgens het OM vertrouwelijke informatie op. Niemand anders dan Brinkman zou het lek geweest kunnen zijn.

Volgens justitie bestaat het motief van Brinkman uit ‘een waaier aan redenen’, met als kern dat hij boos was op de politie. Nadat Brinkman in 2012 de PVV had verlaten, keerde hij terug naar de politie in Amsterdam, waarvoor hij al eerder werkzaam was. Daar zou de politietop hem stelselmatig hebben gedwarsboomd. Brinkmans advocaat betoogde dat de politie ‘een hetze’ tegen hem voerde, om hem te bewegen zelf ontslag te nemen. In 2018 werd Brinkman alsnog ontslagen.

Brinkman ontkende vrijdag stellig dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De politie was volgens hem blind voor de gevaren van een terroristische aanslag in Amsterdam. ‘Ik ben vijf jaar lang door de politieleiding in het ootje genomen. En vervolgens laat men een hele groep terreurdaders lopen.’

‘Doodeerlijk’

Hij zou slechts een geanonimiseerd dossier aan De Telegraaf hebben gegeven dat betrekking heeft op zijn ontslagperikelen. ‘Ik heb 33 jaar bij politie gewerkt. Ik heb nog nooit iets gelekt, aan niemand. Ik was een doodeerlijke politieman.’ Volgens het OM bevatte dat dossier echter ook stukken uit strafrechtelijke onderzoeken, die hoe dan ook geheim hadden moeten blijven.

Volgens het OM heeft Brinkman geen opening van zaken gegeven. De officier van justitie onderbouwde haar eis met documenten die zijn gevonden bij Brinkman thuis en in zijn auto. In de eis hield de officier rekening met het feit dat de zaak lang heeft geduurd. Brinkman is hiervan volgens het OM vooral zelf de oorzaak.

Brinkman heeft volgens justitie in politiesystemen ook personen nagetrokken op verzoek van zijn toenmalige vriendin, met wie hij later trouwde. Ook die aantijging wees hij van de hand.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden