Halbe Zijlstra in beeld voor functie bij Wereldbank

Halbe Zijlstra is in beeld voor een hoge functie bij de Wereldbank. Volgens twee bronnen die anoniem willen blijven, zou vooral premier Mark Rutte er op gebrand zijn om zijn voormalige bondgenoot benoemd te krijgen tot Nederlandse bewindvoerder bij de financiële instelling in Washington.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken (VVD) Halbe Zijlstra. Beeld ANP
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken (VVD) Halbe Zijlstra.Beeld ANP

Op dit moment wordt die positie nog bekleed door PvdA’er Frank Heemskerk, maar hij heeft zijn vertrek al aangekondigd. Zijlstra zelf wil niet reageren op de ‘geruchten’ over zijn overstap naar de Wereldbank. ‘Ik geef nooit commentaar op functies,’ laat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken weten.

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat minister van Financiën Wopke Hoekstra zich zou verzetten tegen de benoeming. Ook uit de ambtenarij en de VVD zijn er bezwaren te horen tegen een dergelijke topfunctie voor Zijlstra. Volgens één VVD’er komt zo’n erebaan ‘veel te snel’, hoe zeer het Zijlstra ook gegund wordt binnen de partij. Zijlstra moest in februari aftreden nadat de Volkskrant onthulde dat hij had gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin.

Kiesgroep

Volgens een bron zou er al voorzichtig zijn afgetast of de groep landen die de Nederlandse bewindvoerder moet vertegenwoordigen bij de Wereldbank – de zogenoemde kiesgroep – bezwaren heeft tegen een eventuele benoeming van Zijlstra. In de groep zitten landen die een complexe relatie hebben met Rusland, zoals Oekraïne en Georgië. Het is niet duidelijk hoe die landen hebben gereageerd.

De benoeming zou nog geen uitgemaakte zaak zijn. Vanuit de ambtelijke top zijn ook andere kandidaten benaderd. Ex-minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilliane Ploumen, was in beeld, maar heeft niet gesolliciteerd. Ook de naam van ex-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wordt genoemd. De PvdA’er wil niet reageren op de berichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden