'Halalhuis, dat slaat nergens op'

De trots over de aan hun wensen aangepaste wo-ningen is omgeslagen in irritatie. Want die aanpas-singen leidden tot ophef bij onder meer de PVV.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

AMSTERDAM - Boos fietst Mohammed weg. Hij is zojuist uit zijn huis in de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam-West gestapt. Op de stoep voor zijn 'halalwoning' reageert hij furieus op de vraag of zijn pas gerenoveerde pand hem bevalt.

'Wat nou halalhuis? Ja, ik heb een kastje voor mijn schoenen, ik ben gewend op kousenvoeten door mijn kamer te stappen.' Over zijn schuifdeur, door critici neergezet als scheidingswand voor de door moslims gewenste mannen- en vrouwenapartheid, zegt hij liever niets. Geagiteerd wijst hij op de naambordjes naast een serie deurbellen. 'Ga ze maar lezen. Hier wonen niet alleen maar moslims.'

Er zijn weinig mensen op straat zondagochtend in de wijk Bos en Lommer. Het is guur buiten, er staat een straffe wind en het miezert. Maar dat verklaart niet het chagrijn van de bewoners van 'De Koningsvrouwen van Landlust', een renovatieproject van woningbouwcorporatie Eigen Haard.

In Het Parool van zaterdag vertellen bewoners nog vol trots over hun betrokkenheid bij de renovatie van 188 appartementen. Ze hebben verregaand inspraak gehad en veel van hun wensen zijn ingewilligd: een inbouwkast voor schoenen, extra waterlei- dingaansluitingen voor het ritueel reinigen voor het gebed, schuifdeuren tussen woonkamer en keuken, een centrale satellietschotel met toegang tot 800 internationale zenders.

Ze hebben zich laten fotograferen in hun aangepaste huizen, aan een rijk gevulde tafel of poserend op een zwarte leren bank. Maar de trots is omgeslagen in irritatie en verbittering. Zondagochtend blijven hun deuren potdicht. De verslaggeefster van de Volkskrant is niet welkom. Ook de bewonerscommissie wil niet praten. 'Ze kunnen zich absoluut niet vinden in het ideologische sausje dat over het project is gegoten', verklaart woordvoerder Wim de Waard van Eigen Haard.

'Totale idiotie', twitterde PVV-leider Geert Wilders zaterdagmiddag. Wie een halalwoning wil, kan volgens hem beter naar Saoedi-Arabië vertrekken. De PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld 'over dit zoveelste voorbeeld van islamisering in Nederland'. Ongehoord vindt die partij het dat moslims op hun wenken worden bediend, terwijl speciale voorzieningen voor ouderen erbij inschieten.

Ook de Amsterdamse gemeenteraadsleden Daniel van der Ree (VVD) en Marijke Shahsavari (CDA) zetten kanttekeningen bij het project, dat 'de integratie niet bepaald ten goede komt'. Van der Ree: 'Wie een kastje voor zijn schoenen wil, of schuifdeuren om een scheiding te creëren tussen mannen en vrouwen, moet die zelf maar installeren. Een woningbouwcorporatie moet niet ingaan op specifieke wensen, die is er voor iedereen.'

De VVD'er heeft moeite met de meerkosten van 'die moslimwensen'. 'Moeten er straks op kosten van de belastingbetaler ook woningen voor hindoes, katholieken en joden komen?' Van der Ree zal er de wethouder in de eerstvolgende commissievergadering bouwen en wonen op aanspreken. 'Dit is niet meer terug te draaien, maar wat mij betreft: eens maar nooit meer.'

Het enige positieve punt van de renovatie vindt Van der Ree de gemeenschappelijke satelliet op het dak. Het woud van individuele schotels is gekapt. Dat staat toch netter.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft minder moeite met halalwoningen. 'Er is rekening gehouden met kleine woonwensen. Dat is niet zo gek', zegt hij in het tv-programma Eva Jinek op zondag. Zijn enige eis is dat er niet zo gebouwd wordt dat niet-moslims er niet meer zouden willen wonen.

Volgens de Waard zit dat wel snor. 'Sterker nog. Er wonen nu minder moslims dan toen we, in 2008, aan de renovatie begonnen.' Er zijn meer studenten bij gekomen en verder heeft ook Cordaan, een organisatie voor begeleid wonen, autochtonen geplaatst in het wooncomplex.

De term halalhuis vindt De Waard nergens op slaan. 'De appartementen zijn voor iedereen te gebruiken. Je kunt ook een boor in het schoenenkastje opbergen. Of de schuifdeuren sluiten om een aparte kinderkamer te creëren.'

Buurtbewoner Latkovic, een Nederlander van Kroatische afkomst, haalt zijn schouders op over de halalophef. Nee, zelf zou hij geen schuifdeuren hebben laten aanbrengen, maar hij ergert zich er ook niet aan. 'Ik laat ze gewoon openstaan, dan heb ik een lekkere grote ruimte.'

Heeft dan Mascha, een autochtone jonge vrouw die met haar hondje door de wind bijna van straat wordt geblazen, het gevoel in een moslimenclave te wonen? 'Helemaal niet', zegt ze. 'In mijn blok woont een Turks meisje, maar ook een Nederlands stel'. Ze geniet van de luxe: geïsoleerde ramen, plafondverwarming. 'Op dergelijke voorzieningen komen echt niet alleen moslims af.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden