HAKKUUUH!

Thunderdome was het eerste grootschalige dance event in Nederland. Zaterdag is de laatste editie. Daarna is het voorgoed voorbij met het feest van de hakkende gabbers.

Het moet een onwaarschijnlijke ervaring zijn geweest voor de bezoekers van het eerste uur. 3 oktober 1992. Elektronische dansmuziek was nog maar net een beetje ingeburgerd of in het Thialf-stadion in Heerenveen vond Thunderdome plaats, een van de eerste grote dance-events van Nederland. Het eerste wat opviel wanneer je de donkere schaatsarena binnenkwam,was een kolossale kermisattractie. De fel verlichte en ronddeinende armen van de Octopus verlichtten de dansvloer. En dan, op die dansvloer: geen tientallen, geen honderden, maar duizenden dansende jongeren. Als één man leken ze zich over te geven aan de dj, die monotone beats in extreem snelle tempo's uit zijn boxen liet knallen. Gelijktijdig gingen hun handen in de lucht. Hakkuh!


Hardcorehouse, gabbermuziek en rave; het is de allerhardste dancemuziek waarmee Thunderdome van meet af aan succes boekt. En waarmee organisator ID&T - later ook verantwoordelijk voor dancespektakels als Sensation en Mysteryland - de financiële basis voor zijn dance-imperium legt. Vorige maand maakte ID&T bekend de stekker uit Thunderdome te trekken. Zaterdag is 'de aller-allerlaatste' editie.


En daarmee komt na twintig jaar en meer dan honderden feesten een einde aan een invloedrijk dance-concept. Dansen vóór Thunderdome deed je vooral met een kleine groep in de lokale disco. Massaal uit je dak gaan gebeurde tijdens concerten in stadions, bij het luisteren naar rockbands. Dancemuziek klonk nog nauwelijks buiten de muren van het kleinschalige clubcircuit.


Dansen ná 3 oktober 1992 betekende steeds vaker: afreizen naar een evenementenhal in de provincie, waar je met zijn tienduizenden een saamhorigheidsgevoel opbouwde door tot in de vroege ochtend te raven op de door dj's opgelegde beats.


Met het megadance-event Thunderdome heeft ID&T de dancescene voorgoed veranderd. Tot op de dag van vandaag is 'hal-plus-massa-plus-dj' de standaardformule voor grootschalige danceparty's.


Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie - de beginletters van hun voornamen vormen de naam van hun bedrijf - zijn in 1992 nog niet zo gek lang bezig als ze het Thialf-stadion afhuren. Het succes was direct en explosief en nauw verweven met de opkomst van gabber - de met hakkerige bewegingen gepaarde ADHD-muziek. Rond de zevenduizend man komt af op de eerste Thunderdome, latere afleveringen gaan richting de twintigduizend. In de hoogtijdagen worden drie tot vijf edities per jaar gehouden. Thunderdome groeit uit tot een van de bekendste rave-evenementen en het bekendste hardcore-evenement van Europa - met edities in onder meer Duitsland, Italië, Zwitserland en Spanje.


Maar na een jaar of vijf is de gabbermanie uitgedoofd. Eind jaren negentig verdwijnen de Australian-trainingspakken en kale koppen uit het straatbeeld. Gabber heeft zijn aantrekkingskracht verloren. Een reden daarvoor is vermoedelijk de aanhoudende negatieve berichtgeving over racistische en agressieve hooligans die op hardcorefeesten continu 'strak staan'. Daarbij is een deel van de ouder wordende aanhang waarschijnlijk gewoon uitgefeest en aanbeland in een fase van huisje-boompje-beestje, waarin het niet meer past elk weekend naar de klote te gaan. Ook zijn er fans die afhaken omdat ze vinden dat Thunderdome te commercieel en te mainstream is geworden.


Toch zet ID&T Thunderdome nog tien jaar door, zij het met een afgeslankte versie, en in een lagere frequentie van, uiteindelijk, een keer per jaar. Standaard uitverkopen is er niet meer bij. ID&T noemde die terugloop in bezoekers vorige maand bij de bekendmaking van de laatste editie als één van redenen voor het afstoten van Thunderdome. Het dance-imperium gaat zich richten op succesvollere projecten zoals Mysteryland en 'cashcow' Sensation - het in wit gehulde dansfeest dat de wereld over reist en onlangs zelfs naar New York werd geëxporteerd.


Zal Thunderdome enorm gemist worden? Waarschijnlijk niet. Liefhebbers van hardcore-dancestijlen hebben met concepten als Decibel, Dominator, Defqon.1 en Masters of Hardcore niet te klagen.


Wat blijft is de erfenis van Thunderdome, dat altijd het eerste succesvolle massale feest zal blijven waar tienduizenden danceliefhebbers een nacht uit hun dak gingen. Wat ook blijft zijn de tatoeages van het Wizard-logo van Thunderdome, waarmee fans altijd gratis naar binnen mochten bij Thunderdome-evenementen. Zaterdag in de Rai in Amsterdam dus voor het laatst.


Thunderdome, Rai, Amsterdam, 15/12.

De laatste keer


Op de laatste uitverkochte editie van Thunderdome in de Rai in Amsterdam, zal zaterdag afscheid van het concept worden genomen met 'een explosieve avond vol nostalgie en herinneringen'. Bezoekers kunnen 9,5 uur lang hun laatste 'hakje' doen op hardcore-dj's die de laatste twee decennia op Thunderdome stonden. Volgens de organisatie 'allemaal legenden'. Onder hen het 'Dream Team' Gizmo, Dano, Buzz Fuzz en The Prophet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden