Haïti vecht en bidt voor een beter bestaan

Met honderden waren ze gekomen, in de beste kleren die ze nog konden vinden. Sommigen waren in tranen, zaterdag, toen de populaire aartsbisschop van Port-au-Prince na een uitvaartmis van twee uur werd begraven.

Joseph Serge Miot (63) stierf zoals zovelen in Haïti: verpletterd door het puin van zijn eigen woning. De vicaris-generaal van de kathedraal van de stad, Charles Benoit, stierf met hem. Beiden lagen zaterdag in witte kisten naast elkaar, slechts enkele honderden meters van de brokstukken die hun dood hadden veroorzaakt.

‘Hij zei altijd: vecht, vecht, vecht, voor een beter bestaan’, herinnert een 68-jarige vrouw zich hem. ‘Na zijn preek klapten de kerkgangers altijd, omdat ze zo blij waren.’

Begrafenissen aan de rand van de hoofdstad verlopen echter zonder ceremonieel. De massagraven worden gevuld, constateren journalisten, vaak zonder dat de lichamen worden geteld of gefotografeerd voor latere identificatie.

Toch kwamen de Haïtiaanse autoriteiten zaterdag met een precies dodental: de dood van 111.481 mensen zou zijn bevestigd. Minister van Communicatie Marie-Laurence Jocelyn Lassegue zei zondag echter dat al 150 duizend lichamen waren verzameld en begraven, in Port-au-Prince en omgeving alleen.

De cijfers waren gebaseerd op tellingen door staatsbedrijf CNE, dat de lijken in de stad verzamelde, lichtte zij toe. Een van haar medewerkers verzette zich tegen de constatering van een New York Times-journalist dat er geen overheidsdienaren bij de massagraven waren. ‘Het mag hebben geleken dat niemand telde’, zei hij, ‘maar iemand had die taak gekregen.’

De reddingen zijn gemakkelijker te tellen. Tot zaterdag waren 132 Haïtianen levend onder het puin vandaag gekomen. Zaterdagavond, elf dagen na de aardbeving, droegen reddingswerkers triomfantelijk de 25-jarige Wismond Exantus naar buiten, geheel bij kennis. Tijdens de beving was Exantus onder een bureau gedoken. Hij had zich in leven weten te houden met bier, cola en koekjes.

Exantus werd gered nadat het team een tunnel had gegraven door het puin van wat ooit een groentewinkel was. Enkele uren eerder had de regering verklaard dat de tijd voor reddingsoperaties voorbij was en dat de aandacht nu moest gaan naar opvang voor de honderdduizenden daklozen.

Het Nederlandse reddingsteam kwam zondag terug in eigen land, na enkele dagen te hebben gerust op Curaçao. Haïti was de ‘succesvolste’ missie ‘tot nu toe’ van het Urban Search en Rescue Team, zei USAR-commandant Rob Brons na de landing. Het team had drie mensen uit het puin gered, en de arts had ‘dag en nacht geopereerd’, waarmee ‘van tientallen mensen het leven is gered’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden