Haïti: van tentzeil naar houten hutten

De verschillende hulporganisaties die via de Samenwerkende Hulporganisaties in Haïti werken, spreken in de tweede tussenrapportage van ‘significante vorderingen’ in de hulpverlening. Naast noodhulp, worden er al activiteiten ondernomen die ook effect hebben op de middellange termijn. Hieronder enkele van die activiteiten.

Cordaid laat weten dat wat betreft onderdak een verschuiving heeft plaatsgevonden van het uitdelen van tenten en zeilen naar semipermanent onderdak aan de Haïtianen. Deze zogeheten transitional shelters zijn houten constructies die met hergebruik van zeilen of andere materialen als tijdelijke woning dienen. Ze kunnen gemiddeld vijftien jaar mee. Ze kunnen ze eventueel worden uitgebouwd of te zijner tijd worden omgebouwd tot permanente woning.

Schoonmaken


Oxfam Novib zegt dat het de geld-voor-werkprogramma's heeft uitgebreid om meer Haïtianen van een inkomen te kunnen voorzien. Mensen ontvangen geld voor bijvoorbeeld het schoonmaken van kampen, het opzetten van gemeenschapskantines, het opruimen van puin en het aanleggen van afwateringskanalen.

Terre des Hommes is vrijwel gestopt met het uitdelen van tenten en non-fooditems. Alleen bij hevige regenval of orkanen worden die activiteiten weer opgepakt. Voor noodgevallen zijn er wel voorraden tenten aangelegd.

Puinvrij


Dorcas heeft inmiddels families geselecteerd die in aanmerking komen voor semi-permanent onderdak. Deze families zijn zelf begonnen om de grond puinvrij en bouwklaar te maken. Verder heeft Dorcas plannen om inkomensgenerende activiteiten te beginnen.

Het Leger des Heils richt zich na het uitdelen van tenten, voedsel en water in de eerste fase, nu op voedselzekerheid, drainage en voorzieningen op het gebied van gezondheid en veiligheid. In de stad coördineert het Leger des Heils onder meer het kamp in het voetbalstadion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden