NIEUWS

Haïti in puin door zware aardbeving; honderden doden en gewonden gemeld

Bij een zware aardbeving in het zuidwesten van Haïti zijn zaterdag zeker 724 mensen om het leven gekomen. Het dodental zal nog oplopen, zeker 2.800 mensen zijn gewond of worden vermist. Volgens Amerikaanse en Europese seismologische instituten had de beving een kracht van 7.2 op de schaal van Richter, zwaarder dan de aardbeving die in 2010 grote delen van Port-au-Prince verwoestte en zeker 220 duizend mensen doodde.

Joost de Vries
Lokale bewoners redden iemand onder het puin vandaan in Los Cayos, enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van het epicentrum van de beving. Beeld EPA
Lokale bewoners redden iemand onder het puin vandaan in Los Cayos, enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van het epicentrum van de beving.Beeld EPA

De hoofdstad lijkt dit keer grotendeels buiten schot gebleven. Wel meldt het Rode Kruis flinke schade aan gebouwen en wegen in het zuidwesten van het land bij de stad Jeremie. Daar wonen zo’n 100 duizend mensen. Door de schade is het gebied moeilijk bereikbaar.

De interim-premier van Haïti, Ariel Henry, heeft voor de komende maand de noodtoestand uitgeroepen. De Verenigde Staten hebben hulp toegezegd en begonnen zaterdag met het opzetten van noodhulp voor het getroffen gebied.

Een vrouw op een ziekenhuisbed in Los Cayos, Haiti, het zwaarst getroffen deel in het zuidwesten van het land. Beeld EPA
Een vrouw op een ziekenhuisbed in Los Cayos, Haiti, het zwaarst getroffen deel in het zuidwesten van het land.Beeld EPA
Bewoners nemen de schade aan hun huis op in Los Cayos, Haiti. Beeld EPA
Bewoners nemen de schade aan hun huis op in Los Cayos, Haiti.Beeld EPA

Ooggetuigen

De beving vond plaats om halfnegen ‘s ochtends lokale tijd (14.30 uur in Nederland). Het epicentrum van de bevond zich op 150 kilometer ten westen van Port-au-Prince, midden in de landtong die zich vanaf de baai waaraan de hoofdstad is gebouwd zo’n 250 kilometer naar het westen uitstrekt. Haïtianen in Port-au-Prince vertellen telefonisch aan de Volkskrant dat de beving in de hoofdstad goed voelbaar was, maar de schade beperkt.

Maar dichter bij het epicentrum is de schade groot, stellen ze. ‘Buiten de stad, op het platteland, in het departement Jeremie zijn veel doden gevallen’, zegt taxichauffeur Polanco. ‘Op een andere plek zijn twee kerken ingestort.’ Een lokale journalist in Port-au-Prince zegt: ‘Ik voelde de aardbeving gedurende een lange tijd. Het zuiden en zuidwesten zijn zwaar getroffen.’

Aardbeving 2010

De beving werd ook gevoeld op nabije eilanden zoals Jamaica en Cuba. Een automatische tsunamiwaarschuwing is inmiddels weer ingetrokken. De aardbeving doet Haïtianen onmiddellijk terugdenken aan januari 2010, toen een beving met een kracht van 7 op de schaal van richter op 25 kilometer van Port-au-Prince plaatsvond en in enkele ogenblikken zo’n twintig procent van de inwoners van de hoofdstad onder puin bedolf.

Het Caribische eiland ligt precies op een breuklijn tussen twee aardplaten. De opgebouwde spanning langs de breuklijn komt niet vaak vrij, maar wanneer een beving plaatsvindt kan de schade enorm zijn. In 1770, toen Haïti nog een Franse kolonie was, werd Port-au-Prince eveneens verwoest door een aardbeving.

Hoeveel schade de beving van zaterdag precies aanrichtte is nog niet bekend. Het Amerikaanse seismologisch instituut USGS verwacht ‘een groot aantal slachtoffers’.

President vermoord

De beving treft een land dat al in diepe crisis verkeert. Een ruime maand geleden werd president Jovenel Moïse in zijn woning in de hoofdstad vermoord door huurmoordenaars. De aanslag is nog steeds omgeven door vraagtekens. De Haïtiaanse politie beweert dat een Haïtiaans-Amerikaanse emigrant vanuit Florida een plot smeedde om de macht over te nemen in het arme Caribische land. Veel Haïtianen denken echter dat de president vijanden had binnen Haïti, een vermoeden dat gevoed wordt door het gegeven dat Moïses beveiligers amper ingrepen tijdens de aanslag.

De tijdelijke regering van interim-premier Ariel Henry heeft nieuwe verkiezingen beloofd. Die moeten plaatsvinden in november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden