Haïti, een nieuw begin

Een aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter heeft Haïti getroffen. De gevolgen hiervan hebben we allemaal op tv gezien, de ellende, de ontreddering, de honger, de vernielde huizen, de massagraven en de machteloze overlevenden....

Het beven van de aarde ken ik van vroeger, mijn vaderland behoort tot een van de aardbevingsgebieden. Al tientallen keren is het land getroffen door aardbevingen die telkens een zware tol van duizenden doden en gewonden hebben geëist.

Door de eeuwen heen is de traditie tot stand gekomen om getroffenen te helpen. In de afgelopen week heeft Nederland opnieuw zijn best gedaan om in dit geval de Haïtiaanse bevolking bij te staan. Bekende Nederlanders, prinsen, ministers, televisiepresentatoren, iedereen heeft er alles aan gedaan om zo veel mogelijk geld in te zamelen.

Het verdriet van Haïti is schokkend, maar wanneer er geen oplossingen meer zijn, is acceptatie de enige uitweg en creëert dit ruimte voor hoop. Zij die dood zijn, zijn dood, zij die overleefden, vele sterke Haïtianen, moeten verder.

Helaas – of gelukkig – biedt een aardbeving nieuwe kansen; nieuwe wegen, nieuwe huizen, nieuwe geliefden en nieuwe samenstellingen van gezinnen.

Haïti is een van de armste landen ter wereld en het is hard om dit nu te zeggen, maar we mogen juist in deze tijd niet vergeten dat de Haïtianen zelf een bijdrage aan de omvang van deze catastrofe hebben geleverd door hun corrupte regeringen en hun manier van leven.

Het is bijzonder dat de rest van de wereld de Haïtianen te hulp schiet, maar men moet oppassen dat er geen land van bedelaars gecreëerd wordt. De Haïtianen moeten zelf de regie in handen hebben, zij moeten uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor hun land nemen.

Inmiddels hebben 94 Haïtiaanse kinderen in een klap nieuwe Nederlandse ouders gekregen.

Een aantal van hen hebben we mogen bewonderen toen ze gehuld in dekens in de armen van de hulpverleners uit het vliegtuig kwamen.

Ze keken met hun donkere, levendige ogen verbaasd om zich heen naar die kou en de regen, mooier kon niet.

Deze dagen zijn 94 Nederlandse gezinnen de gelukkigste families op aarde. De nieuwe vaders en moeders zijn uitverkorenen van het leven.

Geniet ervan en pieker geen moment over de negatieve meningen van de adoptiedeskundigen, het is goed wat jullie gedaan hebben. Omarm de kinderen die de natuur jullie geschonken heeft, het zijn jullie kinderen en jullie zijn hun oprechte ouders.

Dat deze kinderen later over hun verleden vragen gaan stellen, dat mag, maar omarm hen en verzadig hen vandaag met je liefde zodat ze later, jullie en dit land en deze taal als hun meest dierbare bezit beschouwen.

Wonderbaarlijk dat vanavond deze nieuwe moeders Nederlandse verhaaltjes voor hun kinderen voorlezen.

Lees hun dus zacht, maar overtuigend voor, alsof jullie met de natuurlijkste daad van de wereld bezig zijn. Lees, moeder, lees dit aan hen voor:

‘Jip zit bij de kapper.

Knip, knap, zegt de schaar.

En Jip zegt: Au!

Ik doe je geen pijn, zegt de kapper. Ben je nou een grote jongen? Je huilt al voor je geslagen wordt.

Knip, knap, knip, knip, knap, doet de schaar.’

Een nieuw geluid, een nieuw begin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden