Hagepreek in het Haarlemse

Als de discussie over het ritueel slachten één ding duidelijk maakt, dan is dat wel het belang van vrijheid van godsdienst, stelt Matthijs Kronemeijer.

Discussieer mee op: OPINIE.volKskrant.NL

Hagepreek

Moet hij naar een schuilkerk, of zou Thomas von der Dunk zijn verboden lezing over 'het nieuwe taboe op de oorlog' in de openlucht moeten houden. Als hagepreek, voor het gebouw van Provinciale Staten in Haarlem, bijvoorbeeld. Er wordt driftig gezocht naar een manier waarop de cultuurhistoricus en columnist van de Volkskrant en de site zijn - de Arondéuslezing - aanstaande dinsdag alsnog kan uitspreken. Op de site, waar de hele lezing staat, veel bijval voor de columnist. Johan Nijhof: zelfcensuur is de meest trieste vorm van censuur voor een politiek platform. Nee, er zit geen zweem van overdrijving in het wijzen op aantasting van de rechtsstaat. Dat die een eenmalige gebeurtenis zou zijn, viel dan ook geenszins te verwachten. Zoals Annie M.G. Schmidt het al eens voortreffelijk uitdrukte 'de laarzen zullen voortmarcheren zolang er zoveel runderen zijn'.


Aanslag

Op de site een opiniestuk van de drie ex-statenleden die zich overvallen voelen door het besluit, ook in hun naam genomen, de lezing niet te laten doorgaan omdat die te politiek zou zijn. De commissie van vijf (CDA, VVD, PvdA,GroenLinks en SP) had unaniem Von der Dunk voorgesteld. De columnist had aangekondigd waar zijn lezing over ging en een samenvatting ter lezing in februari aangeboden. Op het laatste moment besloten VVD en CDA dat de tekst te politiek was. PVV-fractieleider Hero Brinkman was het daar mee eens. Want als deze 'antisemiet' een podium zou krijgen, zou het wel eens de laatste Arondéus-lezing kunnen zijn geweest.


De drie wilden een officiële reactie geven. Maar dat mocht niet van de commissaris van de koningin, aldus Maud Knook (PvdA), een van de (inmiddels ex-)drie Statenleden. 'De PVV zegt altijd de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel te hebben en vindt dat je niet kinderachtig moet doen als kritiek soms een beetje pijn doet. Nu juicht de PVV het afgelasten van een lezing toe, omdat een spreker zich kritisch wilde uitlaten over de PVV. Dat is niet consequent, maar meten met twee maten. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, waarvoor het waard is op te komen. Het afgelasten van de Willem Arondéus-lezing doet daar afbreuk aan en is een aanslag op een open en stimulerende debatcultuur in de provincie Noord-Holland', aldus de drie.


PVV-tweets

Volgens Geert-Jan Bogaerts tonen PVV-tweets dat deze partij het best met sociale media omgaat. 'Het staat me tegen om het te zeggen, want ik heb helemaal niks met de man, maar ik vind Geert Wilders de politicus die het beste gebruik maakt van de sociale media. De gang van zaken van maandag is een mooi voorbeeld: zijn eis tot wraking van de Amsterdamse rechters was koud afgewezen, of hij liet op Twitter al weten dat-ie teleurgesteld was: 'Hoge heren houden elkaar de hand weer eens boven het hoofd.' Inhoudelijk een belachelijke reactie, natuurlijk.' Maar Wilders weet meteen zijn draai te geven aan het nieuws van dat moment. Chapeau, aldus Bogaerts. Zo moeten partijen omgaan met sociale media.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden