Hagenaar betaalt meer voor water, omdat hij zuinig is

De Hagenaren zijn de laatste jaren zuinig geweest met water. Maar wie denkt dat zij daarvoor worden beloond, komt bedrogen uit....

AUKJE VAN ROESSEL

De prijsverhoging heeft drie oorzaken, zo heet het. De belangrijkste, goed voor een stijging van 10 procent, is grote investeringen in verband met milieu-eisen. De algemene loon- en prijsstijging wordt ook opgegeven als reden. Maar - echt waar - ook het verminderde watergebruik wordt aangevoerd als argument om de prijs van het water te verhogen.

Of de Hagenaar bewust zuiniger omspringt met zijn kraanwater, kan het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland niet zeggen. Zelfstandig actief campagne voeren om aan te sporen tot zuinig waterverbruik doet het Duinwaterbedrijf in ieder geval niet. Volgens woordvoerder W. IJdo zou dat ook niet nodig zijn, omdat in de regio Den Haag geen watertekort is of dreigt.

De precieze oorzaak mag onbekend zijn, het bedrijf heeft wel cijfers voor handen over de afzet van water in de afgelopen jaren. Gebruikten de Haagse burgers en bedrijven in 1991 nog 59 miljoen kubieke meter water, vorig jaar was dat gezakt tot iets meer dan 55 miljoen.

IJdo kan zich voorstellen dat 'een Hagenaar zich, gezien de prijsstijging, wel eens achter het oor krabt, omdat hij de dupe lijkt te zijn van goed gedrag'. Maar hij heeft een advies. Om de toekomstige pijn te verzachten, moet een huishouden of bedrijf proberen het waterverbruik nog eens met enkele kubieke meters per jaar terug te dringen. Met het verminderde gebruik kan dan de prijsstijging van 2,29 gulden per kubieke meter naar 2,66 gulden compenseren, zo luidt de onverschrokken tip.

Maar zal de burger of ondernemer voor dat gedrag dan niet opnieuw worden gestraft? Zuinig aan doen voor de eigen portemonnee lijkt de komende jaren in ieder geval raadzaam voor de Hagenaar. Want ook in 1996 is de voorgestelde prijsstijging 16 procent.

De vraag lijkt nu hoever een huishouden kan gaan met het compenseren van de prijsstijging door minder waterverbruik. Moet de Hagenaar terug naar één keer in de week in bad?Aukje van Roessel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden