Update

Hagenaar (18) vast voor ronselen Syriëgangers

Een 18-jarige Hagenaar zit vast omdat hij wordt verdacht van het ronselen van strijders voor de burgeroorlog in Syrië. De politie denkt dat hij ook zelf bezig was met voorbereidingen om zich in de strijd te mengen 'onder de vlag van een terroristische organisatie'. De jongeman is vandaag gearresteerd.

Syrische rebel in Aleppo Beeld afp
Syrische rebel in AleppoBeeld afp

Hij zit de komende dagen in elk geval vast en moet vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Justitie verdenkt hem ook nog van 'het opruien tot een terroristisch misdrijf', onder meer via sociale media.

Politie en justitie zeggen in het belang van het onderzoek terughoudend te zijn met informatie over deze arrestatie. De politie hield in eerdere onderzoeken al andere (potentiële) zogenoemde Syriëgangers aan.

Vorige maand werd een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger uit Delft opgepakt. Hij was bezig met het voorbereiden van een gewapende overval. De man zou met de opbrengst de internationale jihad financieel hebben willen steunen. Begin mei werd een 20-jarige Amsterdammer gearresteerd nadat hij was teruggekeerd uit Syrië. Deze Syriëganger wordt ervan verdacht dat hij heeft meegedaan aan de burgeroorlog in Syrië en dat hij 'tot terreur opruiende teksten' bij zich had. Eerder zijn ook enkele Nederlanders tegengehouden toen ze op weg waren naar Syrië.

Serieuze bedreiging
De stroom jihadgangers (ongeveer 130) uit Nederland naar met name naar Syrië en Irak baart de AIVD en de Nederlandse regering zorgen. Ze stichten gevaar in deze gebieden, maar ze vormen bij terugkeer ook een serieuze bedreiging voor Nederland. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland terug.

De AIVD heeft moeite om deze groeiende stroom Nederlandse jihadisten in eigen land goed te volgen. Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag bevestigt dit en spreekt van een groot capaciteitsprobleem. Hij vindt dat de capaciteit van de AIVD moet worden uitgebreid en dat de voorgenomen bezuinigingen op de AIVD van tafel moeten.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) gaf zondag aan dat het in de gaten houden van Nederlandse jihadisten topprioriteit heeft. 'We lopen niet achter de feiten aan', zei hij. 'Dit soort geruststelling is niet op zijn plaats', benadrukt De Wijk. 'Ook al begrijp ik dat hij geen paniek wil zaaien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden