Hagemeyer zoekt vlucht uit negatieve spiraal

Door de zwakke economie, eigen blunders en bange leveranciers raakt Hagemeyer steeds verder in het nauw. Een fikse aandelenemissie moet uitkomst bieden....

Tot dusver kwam het altijd goed; handelshuis Hagemeyer heeft in zijn lange bestaan al veel stormen overleefd. Sinds de broers Anton en Jacob Hagemeyer anno 1900 in het voormalige Nederlands-Indië begonnen met de handel in kaas, sigaren, vruchtenwijn en bijvoorbeeld horloges – geïmporteerd uit Europa – doorstond hun firma twee wereldoorlogen en diverse economische crises.

Maar ruim een eeuw later zit het ooit zo winstgevende handelshuis uit Naarden in de tang bij een consortium van 24 banken. Een faillissement is nog niet aan de orde, maar ook niet ondenkbaar.

Net als eerder bijvoorbeeld KPN en Getronics maakt Hagemeyer (23 duizend werknemers) de lijdensweg van een schuldsanering door. Sinds dit voorjaar voldoet het bedrijf niet meer aan de criteria voor een kredietlijn van zijn banken. De inkomsten liepen zo sterk terug, dat bij de bankiers alle seinen op rood sprongen.

Hagemeyer is hard getroffen door de economische neergang, met name in de Amerikaanse industrie. De laatste jaren richt Hagemeyer zich nagenoeg volledig op de handel in artikelen die bedrijven gebruiken bij hun productieproces.Het gaat vooral om elektrotechnische materialen en veiligheidsproducten: van snoeren, verlichting, en helmen tot brandblussers en onderdelen voor lopende bandsystemen.

De koerswijziging dateert van 1999, toen de huidige topman Rob ter Haar 'mister Hagemeyer' Andrew Land afloste. Onder hem groeide het bedrijf onstuimig. Er waren weinig markten waarin Hagemeyer niet actief was: van autoimport tot handel in camera's, hengels en Zippo-aanstekers.

Door deze ongekende spreiding leek Hagemeyer minder gevoelig voor tegenvallers. Centraal stond de winst per aandeel. Die groeide gemiddeld met 15 procent, jaar in jaar uit, tot vreugde van beleggers.

Operationeel bleek de kluwen Hagemeyer-bedrijven lastiger te managen. Probleemdochters kregen niet altijd tijdig aandacht van de top. In 1999 moest de firma honderden miljoenen afboeken op dochter Ceteco, die het schip in ging met wasmachines en koelkasten in Latijns Amerika.

Sinds de focus op een beperkt aantal business to business-markten heeft Hagemeyer beter overzicht over zijn activiteiten. Maar de economie werkt niet mee. Het bedrijf leunt zwaar op de VS en Europa, waar veel klanten het moeilijk hebben. De omzet van de grootste divisie is opnieuw 7 procent gedaald, maakte Hagemeyer dinsdag bekend.

'De omzet is de grote makke van Hagemeyer', zegt analist Han van Lamoen van FBS Bankiers. 'Een handelshuis drijft op omzet. Als die blijft dalen, komt het bedrijf echt in een neerwaarste spiraal.' Hagemeyer zelf is medeschuldig. Zo verloopt de implementatie van een nieuw IT-systeem rampzalig, waardoor de omzet in Engeland instortte. '100 Procent eigen dommigheid', aldus Van Lamoen.

Net als eerder bij Getronics aarzelen klanten bij het sluiten van contracten, geeft Hagemeyer nu toe. Tevens eisen leveranciers eerder hun rekeningen op. Daarbovenopkomt een reorganisatie. Door ontslagen kunnen klanten niet adequaat bediend worden.

De redding komt wellicht van een emissie waarbij het aantal aandelen (nu 109 miljoen) ongeveer verdubbelt. Hagemeyer bekijkt meer opties. Een grote uitverkoop lijkt uitgesloten. Veel niet-kernactiviteiten zijn al weg, en verkoop van cruciale dochters zou de problemen vergroten.

'Ik reken op een claim-emissie, waarbij de banken de afname van de stukken garanderen', zegt Danny van Doesburg van Van Lanschot. 'Zij zijn mede debet aan deze crisis. Ze hebben Hagemeyer een goedkoop en kortlopend krediet gegeven, anticiperend op herstel. Het omgekeerde gebeurde. Hagemeyer verdient een snelle oplossing; dit bedrijf is veel meer waard dan de huidige beurskoers doet vermoeden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden