Hagemeyer en dollar zetten AEX op winst

Na een wat slappe opening en licht dalende koersen in de ochtend - als reactie op de slechte beursprestaties in Azië - wist de AEX-index aan het einde van de dag een aardig winstje in de wacht te slepen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Op de lokale markt wist Hagemeyer de stemming er goed in te brengen. Het handelshuis uit Naarden liet weten vast te houden aan de winstverwachting voor dit jaar, ondanks de problemen van dochter Ceteco in Zuid-Amerika.

Bovendien breidt het zijn belang in de Franse dochter Computerij uit van 51 tot 100 procent. De koers van Hagemeyer sloot 55 eurocent naar 11,70 euro.

Vooral de financiële waarden waren in trek. ING pakte 1,55 euro op 52,20, terwijl ABN Amro twee eurokwartjes duurder werd op 17,40. Een handelaar schreef die winsten toe aan uitlatingen van OESO-topman Donald Johnston, die donderdag in Den Haag was. Hij zei vertrouwen te hebben in de goede afloop van de crisis in Brazilië. Goed nieuws voor de banken die daar vorderingen hebben, concludeerde een commissionair.

Alle onzekerheid over de narigheid in de grootste economie van Zuid-Amerika leek in Amsterdam verder naar de achtergrond te drijven. De verhalen zijn eigenlijk al bekend. 'De belegger heeft zich daar toch een beetje bij neergelegd', luidde de slotsom van een handelaar.

Philips viel uit de toon. Het elektronicaconcern zakte anderhalve euro op 64,50. 'Een verlate reactie op de cijfers van Sony', was het commentaar op de beursvloer. Het Japanse bedrijf bleek vooral problemen te hebben bij mobiele telefoons en beeldschermen voor pc's, activiteiten waarin ook Philips actief is. 'Dat raakt elkaar allemaal toch een beetje.'

TPG klom 1,30 euro op tot 30,80. Een duidelijke verklaring was niet meteen voorhanden. KPN ging met hetzelfde bedrag omhoog tot precies 50 euro. Daarmee herstelde het telecomconcern zich goed van een neerwaarts bijgesteld advies van een grote effectenbank. Grootste stijger was dit keer Akzo Nobel. Het chemieconcern pakte 1,75 euro op 33,85.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden