Hagel in de Bourgogne: in nog geen half uur de hele wijnoogst naar de gallemiezen
In nog geen twintig minuten een groot deel van je wijnoogst door grote hagelstenen vernietigd zien worden - het overkwam afgelopen week een flink aantal wijnboeren in de Bourgogne, vooral bij grote namen als Pommard, Volnay en Meursault.
'Wanneer je ter plekke komt en alles op de grond ziet liggen, is het alsof je ontslag op staande voet hebt gekregen, zonder enige vergoeding', vertelde wijnboer Jean-Louis Moissenet, met de tranen in zijn ogen, het Franse persbureau AFP. 'We hebben het hele jaar hard gewerkt en nu in één klap alles verloren'.
De uitzonderlijke kracht van het natuurgeweld kwam doordat er boven de Bourgogne plots twee stormen op elkaar botsten - een met hete lucht uit het zuiden en een met koude lucht en hagelstenen uit het noorden. De druiventrossen vielen bij bosjes in het water, want de wijnvelden stonden meteen blank.
De verliezen verschillen sterk per wijnkasteel - van 10 procent tot de complete wijnoogst. 'Het was een enorme storm, ik heb nog nooit zoiets gezien', aldus wijnboer Pierre Cornu, die op zijn velden in Savigny-lès-Beaune meer dan 80 procent van zijn oogst verloren zag gaan.
Verzekering
Extra pijnlijk voor boeren in de Côte de Beaune is dat maar een minderheid van hen verzekerd is tegen dit soort schade. Historisch komen hagelstormen in dit gebied maar weinig voor, maar dat is door klimaatverandering aan het veranderen. Minister van Landbouw Stéphane Le Foll wil de boeren tegemoetkomen met hulp op fiscaal vlak en een pleidooi bij banken om zich soepel tegenover de getroffen boeren op te stellen.
Hun vrees is vooral dat buitenlandse collega's van hun tegenslag gaan profiteren. 'Dit gaat een effect hebben op onze export, die voor de Bourgogne erg belangrijk is. Dit gaat ons marktaandeel kosten', aldus een wijnboer in Volnay. De export stond toch al onder druk, omdat 2012 qua productie ook een mager jaar was.
Wat de consument van de storm gaat merken is nog onduidelijk - de prijs van de Bourgogne-wijnen wordt niet alleen bepaald door de kwantiteit, maar ook door de kwaliteit van de druiven die nog wel kunnen worden geoogst.