nieuwshaga lyceum

Haga Lyceum wil snel geld van ministerie om leerlingengroei te bekostigen

Het Cornelius Haga Lyceum eist dat het ministerie van Onderwijs snel met geld over de brug komt om de lonen van docenten te kunnen betalen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acute financiële problemen voor de school.

Leerlingen in de pauze op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Leerlingen in de pauze op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Deze zomer moest het Haga Lyceum door de toename van het aantal leerlingen circa twintig nieuwe docenten aanstellen. De omstreden islamitische school vroeg daarom aanvullende bekostiging aan. Bij de uitbetaling van het bedrag – volgens de school gaat het om circa 300 duizend euro – zou het ministerie echter treuzelen. Maandag diende een kort geding over de kwestie.

Vooraf zei advocaat Wouter Pors, die de school vertegenwoordigt, dat het ministerie opnieuw ‘een truc’ uithaalt om het Haga Lyceum dwars te zitten. Andere startende scholen kregen in het verleden snel een zak geld om plotselinge groei op te vangen, maar nu wacht het ministerie af en schermt het met een wettelijke beslistermijn van zes maanden. ‘Dat is onredelijk en onaanvaardbaar’, aldus Pors.

De landsadvocaat bracht daar in de rechtszaal tegenin dat de aanvraag wel degelijk in behandeling is genomen. Er was onder meer vertraging opgelopen omdat er onduidelijkheid bestond over het precieze aantal nieuwe leerlingen op de school. Op vragen daarover had het ministerie ‘geen reactie gekregen’ van het Haga.

Wanbeheer

Het Haga Lyceum ligt al maanden onder vuur vanwege vermeend ondemocratisch onderwijs en warme contacten met mensen met extremistisch gedachtegoed. Ook stelde de Onderwijsinspectie voor de zomer vast dat er sprake is van financieel wanbeheer. Minister Arie Slob (Onderwijs) gaf de school daarom onlangs een aanwijzing: hij sommeerde het bestuur de bevoegdheden nog deze maand over te dragen aan een interim-bestuurder.

Of het bestuur gehoor geeft aan die aanwijzing, weegt voor Slob mee bij zijn beslissing of de school in aanmerking komt voor de aanvullende bekostiging, bevestigde de landsadvocaat maandag in de rechtszaal. De minister heeft de school daarvan vorige week per brief op de hoogte gesteld.

Inmiddels heeft het bestuur de naam van een interim-bestuurder aan Slob doorgegeven. Om wie het gaat, wil de school niet bekendmaken. De minister moet nog akkoord gaan met de voordracht.

Bezwaar

Maar volgens het Haga Lyceum zou dat allemaal geen rol moeten spelen bij het toekennen van extra geld. De school, die alle beschuldigingen altijd heeft tegengesproken, tekende bezwaar aan tegen de aanwijzing. Binnenkort dient een zaak bij de bestuursrechter. Totdat die een uitspraak heeft gedaan, is het Cornelius Haga Lyceum volgens de advocaat van de school ‘gewoon een school voor voortgezet onderwijs die aanspraak op bekostiging heeft’.

Directeur-bestuurder Soner Atasoy deed dan ook een dringend beroep op de rechter. ‘We hebben uw hulp nu nodig’, zei hij. ‘We doen dit namens de docenten. U moet ons echt helpen, zodat we hun lonen kunnen betalen. Zo snel mogelijk.’

De voorzieningenrechter doet komende vrijdag uitspraak.

Meer over het Haga Lyceum

Ondanks de negatieve publiciteit groeide het aantal leerlingen van het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam flink. Amin (12) voelt zich er al thuis. ‘Als moslim is het fijn om op een islamitische school te zitten.’

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum deze zomer al om op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

Ook de Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden