NIEUWSHAGA-LYCEUM

‘Haga Lyceum luisterde Onderwijsinspectie af’

Het Cornelius Haga Lyceum heeft de Onderwijsinspectie afgeluisterd. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag. Directeur Soner Atasoy ontkent de beschuldigingen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vier bronnen rondom de omstreden islamitische school stellen tegenover NRC dat ze opnameapparatuur hebben gezien of opnames hebben gehoord die inspecteurs op de school voerden. Op die manier wilde Atasoy de voortgang van het inspectieonderzoek in de gaten houden, zeggen zij. Het opnemen van gesprekken waar je zelf niet aan deelneemt is strafbaar.

De inspectie keerde het Haga Lyceum vorig jaar binnenstebuiten, na waarschuwingen van inlichtingendienst AIVD. Die stelde dat de school de helft van het curriculum aan de salafistische geloofsleer wilde wijden en contact onderhield met ‘salafistische aanjagers’. Tijdens het onderzoek betrok de inspectie een eigen kantoortje op de school, waar gesprekken met leerlingen en medewerkers plaatsvonden.

NRC bezit één geluidsopname die in dat kantoortje gemaakt is. De krant stelt de authenticiteit van de opname te hebben vastgesteld. Tegenover de Volkskrant wil een woordvoerder van de inspectie dit niet bevestigen. Wel zegt hij dat er ‘concrete signalen zijn dat er op school afgeluisterd wordt’. Die signalen worden momenteel onderzocht.

De woordvoerder noemt het ‘zeer kwalijk’ als de school inderdaad heimelijke opnames heeft gemaakt in het kantoor. ‘Vooral als het ook gesprekken van inspecteurs met leerlingen, ouders en medewerkers betreft. Zij lopen dagelijks rond op school en moeten zich er veilig kunnen voelen.’

Usb-stick

Atasoy erkent dat hij opnames uit het inspectiekantoortje in zijn bezit heeft. ‘Maar ik weet 100 duizend triljoen procent zeker dat ik geen apparatuur heb geplaatst en niets heb opgenomen.’ De opname waarover NRC schrijft, met daarop een onderling gesprek tussen inspecteurs, heeft hij ‘op een usb-stick’ toegestuurd gekregen, zegt hij tegen de Volkskrant. Hij beweert niet te weten wie de afzender is.

Registraties van andere gesprekken die in het kantoortje plaatsvonden kreeg hij van de leerlingen en personeelsleden zelf. ‘Nadat de inspectie gesprekken begon op te nemen, hebben wij leerlingen en personeelsleden verzocht ook opnames te maken’, zegt hij. ‘Die stuurden ze via Whatsapp naar mij toe. Dat kan ik bewijzen.’

Dat sommige medewerkers of leerlingen zich wellicht onder druk gezet voelden om een opname te maken, wuift Atasoy weg. ‘Er was sprake van grote eensgezindheid’, zegt hij. ‘Iedereen zei: alsjeblieft. Unaniem! Ik heb geen indicatie dat mensen zo’n opname niet wilden maken.’

Grieven

Atasoy denkt ook niet dat geïnterviewden vanwege de opnames relevante informatie achterhielden voor de inspecteurs. En als dat wel zo was, dan konden ze hun grieven elders kwijt, zegt hij. ‘We hebben op verzoek van de inspectie een telefoonnummer en een link gedeeld met het personeel en de ouders. Daar konden ze anoniem meldingen doen.’

Dat medewerkers en ex-medewerkers opname-apparatuur op school hebben gezien, zoals NRC schrijft, kan volgens Atasoy ook kloppen. ‘We hebben afgesproken alle directievergaderingen en alle teamvergaderingen op te nemen’, zegt hij. ‘Daarvoor hebben we dat apparaat gekocht. We doen dit al een paar maanden.’

De Onderwijsinspectie publiceerde na het onderzoek op school een vernietigend rapport over het Haga Lyceum. De kritiek richtte zich vooral op de financiën, het bestuur en de contacten die de schoolleiding onderhield met mensen met extreme gedachten. Minister Arie Slob eiste daarop dat het bestuur zou opstappen, maar zijn zogeheten aanwijzing hield bij de rechter geen stand. Binnenkort volgt nog een hoger beroep.

De Haga-saga: dit ging er aan vooraf

Voor wie het overzicht kwijt is, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van de omstreden islamitische school op een rij.

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum in de zomer van 2019 op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding voor de ophef was een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op het gebied van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

De veiligheidsdienst AIVD heeft onrechtmatig en onzorgvuldig gehandeld bij het uitbrengen van twee ambtsberichten over het Cornelius Haga Lyceum, bleek uit onderzoek van toezichthouder CTIVD. Zo zijn de beweringen over banden van de schoolleiding met terroristen ‘onvoldoende onderbouwd’.

De Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden