nieuwsHaga lyceum

Haga Lyceum laat laatste reddingsboei van minister Slob schieten

Het Haga Lyceum heeft de reddingsboei die minister Slob (Onderwijs) maandag toewierp niet gegrepen. De omstreden islamitische school stelde donderdag voor het middaguur geen interim-bestuurder aan. 

Leerlingen tijdens een pauze op het Haga Lyceum.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Daarop bekrachtigde Arie Slob zijn besluit om de geldkraan van de school per 1 december dicht te draaien. Dat de school op dat moment ook definitief de deuren sluit, is echter allerminst zeker. De komende weken staan nog enkele cruciale rechtszaken op de rol.

Eigenlijk had het bestuur de taken maandag al moeten overdragen aan interim-bestuurder Marcel Heuver. De school beweerde dat dat niet kon, omdat de statuten nog aangepast moesten worden. Daarin staat dat Haga-bestuurders belijdend moslim moeten zijn. Heuver is dat niet. 

Slob zei toen al dat de school zich ‘onterecht op administratieve belemmeringen’ beriep. Desalniettemin gaf hij het bestuur twee dagen langer om alle bevoegdheden over te dragen.  Zou dat gebeuren, dan wilde de minister zijn besluit heroverwegen om de bekostiging te staken. 

Mond vol

De school schrijft donderdag ook deze deadline niet te halen, omdat de medezeggenschapsraad nog moet instemmen met de wijziging van de statuten. ‘U had uw mond er vol van te verwijzen naar zogenaamde misstanden die de governancestructuur raken’, schrijft directeur-bestuurder Soner Atasoy aan de minister, ‘terwijl u nu expliciet opdraagt de meest belangrijke organen van een school links te laten liggen.’ 

Slob gaf het Haga Lyceum half september, na een zeer kritisch rapport van de Onderwijsinspectie, een zogeheten aanwijzing. Daarin eiste hij dat het bestuur van het Haga Lyceum binnen vier weken zou plaatsmaken, onder meer wegens wanbeheer, zelfverrijking en contacten met personen met extreme gedachten.

Wanbeheer

Er volgt binnenkort nog een rechtszaak over de aanwijzing van de minister. Die is volgens het Haga Lyceum onrechtmatig. Omdat die procedure nog loopt, vindt de school bovendien dat de minister niet had mogen besluiten de bekostiging te staken. Tegen dat besluit tekende het bestuur daarom ook beroep aan. Binnenkort dient de voorlopige voorziening bij de Raad van State.

Ook dient op 11 november nog een zaak van de school tegen de Onderwijsinspectie. Die draait om een vernietigend inspectierapport dat de basis vormde voor de aanwijzing. Het rapport meldt onder meer dat er sprake is van financieel wanbeheer. De registeraccountant van de school weerspreekt dat de school in financiële nood verkeert.

De Haga-saga: dit ging eraan vooraf

Voor wie het overzicht kwijt is, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van de omstreden islamitische school op een rij.

De interim-bestuurder die het Cornelius Haga Lyceum maandag op last van de minister had moeten installeren, kan pas over enkele weken in functie treden. Omdat hij geen moslim is, moet de Amsterdamse school eerst de statuten wijzigen.

Ondanks de negatieve publiciteit groeide het aantal leerlingen van het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam flink. Amin (12) voelt zich er al thuis. ‘Als moslim is het fijn om op een islamitische school te zitten.’

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum deze zomer al om op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding voor de ophef is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

Ook de Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden