Opinie

'Hadden de Leraren met Lef maar echt ballen'

De groep Leraren met Lef moet met enige argwaan bekeken worden. niet alleen worden ze gefinancierd door onder meer het ministerie, hun manifest is nietszeggend, meent Ferry Haan.

OPINIE - Ferry Haan
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zaterdag 14 april was er een opmerkelijke bijeenkomst in Maarssen. Veel leraren kwamen op een vrije zaterdag bij elkaar. Ze kwamen niet om te staken tegen het kabinetsbeleid. Ze kwamen niet om te protesteren tegen de bezuinigingen op passend onderwijs. Ze kwamen niet om te klagen over de werkdruk. Ze kwamen niet om te zeuren over de huidige generatie leerlingen die niet willen deugen.

Nee, de leraren kwamen voor een bijeenkomst van de groep Leraren met Lef. De Fabrique in Maarssen was het decor van een bijeenkomst met veel positiviteit. Veel belangstelling voor elkaar. Veel belangstelling voor nieuwe mogelijkheden in het onderwijs. Veel belangstelling voor docenten die van alles proberen om voortgang te boeken met hun leerlingen. Veel belangstelling voor leraren met lef.

Het was een fijne bijeenkomst waarin duidelijk werd waarom voor de klas staan zo'n leuk en zinvol beroep is. De aanwezigen gaven elkaar energie om er weer volop tegen aan te gaan. De bijeenkomst was verfrissend. Therapeutisch voor de zoekende docent. Prettig.

Gefinancierd door ministerie
Toch hoort de groep Leraren met Lef wel met enige argwaan bekeken te worden. De oprichters van Leraren met Lef zijn namelijk geen docenten. De schil om het onderwijs heen, de adviseurs, de consultants, de bestuurders van scholen en ambtenaren van het Ministerie van Onderwijs, planden en financierden de dag. Naast het ministerie sponsorden partijen met belangen in het onderwijs, als uitgeverijen en software leveranciers. Leraren hebben het initiatief tot de dag niet genomen. De voorzitter van Leraren met Lef, Ragna Woodall, werd enkele maanden geleden aangetrokken omdat de club zelf ook door had dat er wel Leraren met Lef in de organisatie moesten plaatsnemen.

De vraag is of hier iets mis mee is. Wanneer de organisatie achter deze dag het hart op de goede onderwijsplek heeft, dan kan er toch een mooie dag georganiseerd worden. En dat is gelukt.

Afgelopen zaterdag kregen de meeste aanwezigen inspiratie om voor de klas te staan. De dag was een soort cadeau aan de Leraren met Lef op hun vrije zaterdag. Een deel van dit cadeau was een Manifest dat de Leraar met Lef zou moeten ondersteunen. Het Manifest staat op de website www.lerarenmetlef.com De bedoelingen van dit Manifest zijn ongetwijfeld goed, maar het document komt wat naïef over. Het Manifest voor de Leraar met Lef leest als een Manifest waarin het elke dag mooi weer is. Niemand kan tegen zo'n oproep zijn en daarmee is het document een dode letter.

Mooi weer
Wanneer er Leraren met Lef zijn, dan zijn er per definitie ook docenten zonder lef. De vraag is wat de groep daarmee wil. Wanneer de groep Leraren met Lef echt ballen heeft, dan zeggen ze ook wat ze willen. Er moet een Agenda met Lef komen. Daar zou het onderwijs van op kunnen knappen.

Nu blijft alleen de verzuchting hangen dat alles goed zou komen wanneer er maar meer Leraren met Lef zouden zijn. Daar ben ik het mee eens, maar ik wil ook dat het elke dag mooi weer is. Voor de Docenten met Ballen is er nog veel werk aan de winkel.

Ferry Haan is docent economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden