Had Museveni zelf niet moeten crashen?

De Ugandese president Museveni heeft genoeg van alle roddels en complottheorieën over de dood van de Sudanese vice-president Garang...

Van onze buitenlandredacteur Rolf Bos

De 'gieren van de media' moesten ophouden, want anders zou hij maatregelen nemen, dreigde hij eerder deze week. De Ugandese president Yoweri Museveni hield zijn woord. Donderdag haalde hij K-FM uit de lucht, nadat een journalist van de radiozender vraagtekens had gezet bij de rol van zijn regering rond de dood van de Sudanese vice-premier John Garang.

Garang, de voormalige rebellenleider uit Zuid-Sudan, was net drie weken vice-president van Sudan toen zijn helikopter op 30 juli neerstortte in het onherbergzame noord-oosten van Uganda. Garang (60) was op bezoek geweest bij Museveni. Hij reisde met een Ugandese MI-172, de 'VIP-versie', terug naar Juba in Zuid-Sudan.

Een ongeluk, oordeelde Sudan, het toestel was in slecht weer tegen een bergwand gecrasht. Toch kondigde president Museveni een officieel onderzoek aan. Tijdens de begrafenis zei hij dat hij een andere oorzaak niet uitsloot.

Die opmerking was koren op de molen van de onafhankelijke media van Uganda. Het (roddel) blad The Red Pepper suggereerde al direct na Garangs ongeluk dat het eigenlijk de bedoeling was geweest om Museveni om te brengen. Het was immers zíjn helikopter geweest waarin Garang vloog. The Daily Monitor vroeg zich af waarom Museveni zelf sindsdien niet meer durft te vliegen. De president maakte de lange reis naar de begrafenis

van Garang in Zuid-Sudan helemaal over land. Een pittige trip, die ook nog deels door gebied loopt waar het Weerstandsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony tegen Museveni's bewind vecht.

De rebellen van Kony werden door diverse media ook als schuldigen aan de dood van Garang aangewezen. Kony had een motief. Jarenlang werd het hem door het bewind in Khartoem toegestaan om vanuit Zuid-Sudan zijn terreur uit te oefenen in Noord-Uganda. Maar een dag voor zijn dood meldde Garang in The New Vision dat hij Kony's milities uit Sudan zou j agen. Drie dagen later meldde dezelfde krant dat Garangs dood door Kony's aanhangers met luid gejuich was ontvangen. Maandag kwam The Red Pepper met weer iets anders. Rwandese spionnen zouden Garang hebben doodgeschoten.

Woensdag waarschuwde Museveni de media voor de laatste maal. Ze moesten ophouden met hun complottheorieën. Maar diezelfde avond nog zei Andrew Mwenda van K-FM dat Garang in een 'junk-helikopter' was gezet, die 's nachts tijdens slecht weer over vijandelijk gebied was gestuurd. 'Garang is gedood door de incompetentie van de regering.' Daarop haalde Museveni de stekker eruit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden