Had de bultrug gered kunnen worden?

De woensdag bij Texel aangespoelde bultrug leidde de afgelopen dagen tot veel commotie, discussie en zelfs bedreigingen. Zou hij het redden of niet? En vooral, kon hij gered worden?

Een medewerker van het zeehondencentrum Pieterburen (L) en biologe Laura Lauta van Aysma bij de overleden bultrug Johannes op De Razende Bol Beeld anp

Zondag werd de walvis doodverklaard. Vrijdagavond kreeg hij een slaapmiddel zodat hij snel zou overlijden, maar dat werkte niet.

Of zijn dood voorkomen had kunnen worden, daarover zijn de meningen compleet verdeeld. Zelfs milieuorganisaties zijn het niet eens. Greenpeace en Ecomare zeggen dat hij uiteindelijk niet te redden was. Anderen, zoals Sea Shepherd Nederland, de Partij voor de Dieren en Lenie 't Hart van zeehondencentrum Pieterburen, beweren dat de bultrug wel degelijk gered had kunnen worden. De overheid zou zich door verkeerde deskundigen hebben laten voorlichten, menen zij.

De mysterieuze 'mannen in witte pakken' en helikopters die volgens ooggetuigen zaterdagavond in de buurt van de bultrug waren, waren daar in ieder geval niet in opdracht van de autoriteiten, zeiden die laatsten.

Kamervragen
De Partij voor de Dieren zal dinsdag Kamervragen stellen over de gang van zaken. De partij wil een overheidsprotocol voor de omgang met gestrande zeezoogdieren. Ecomare gaat aangifte doen na bedreigingen op Twitter dat 'zij zelf maar een spuitje moeten krijgen'. Burgemeester Francine Giskes van Texel en Naturalis krijgen op Twitter ook verwensingen naar hun hoofd.

De bultrug is 12 meter lang en weegt 20 ton en heeft 'Johannes' als naam gekregen. Hij ligt tussen Texel en Den Helder, op zandbank de Razende Bol. Twee reddingspogingen, woensdag en donderdag, mislukten.

De gemeente Texel kondigde een noodverordening af, zodat niemand bij Johannes in de buurt kon komen, behalve de autoriteiten. Vrijdag was de bultrug er zo slecht aan toe, dat het ministerie van EZ de gemeente Texel toestemming gaf het dier te doden. Toch leefde Johannes zaterdag nog. Niemand durfde een tweede spuitje te geven, omdat de zwiepende staart te veel gevaar op zou leveren.

Na een oproep op Facebook liepen zo'n zestig mensen zondagavond in Den Helder mee in een stille tocht voor Johannes. Naturalis gaat het kadaver ontleden, op zijn vroegst dinsdag. Dan moet duidelijk worden wat de doodsoorzaak en de gezondheidstoestand van de walvis is geweest. Wellicht wordt dan ook duidelijk hoe het komt dat hij drie 'verdachte gaten' in zijn rug had.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.