DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Had Anne Faber zonder opeenstapeling aan fouten nog geleefd? ‘Misschien’, zegt minister Dekker

Minister Dekker in de Tweede Kamer tijdens het debat.

Goedemiddag,

Anderhalf jaar na de moord op Anne Faber moest minister Dekker zich verantwoorden voor de grove fouten die ertoe leidden dat ‘modelpatiënt’ Michael P. vrij kon rondlopen. Met een arsenaal aan maatregelen hoopt Dekker herhaling te voorkomen - al durft hij niet te stellen dat Faber met een goed werkend systeem nog had geleefd.

 Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

DEBAT VAN DE DAG
Dekker krijgt schrobbering over systeemfouten...

Hoe kon het dat Michael P., de moordenaar van Anne Faber, zoveel vrijheden genoot in de kliniek waar hij verbleef?  Die vraag staat centraal in het verhitte debat dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vandaag voert met de Kamer. Een debat waarvan het gewicht vanmorgen meteen al werd uitgedrukt door het toekijken van de moeder van Anne Faber en andere nabestaanden, op zoek naar een verklaring voor de vele gemaakte fouten.

Die verklaring zocht de Kamer ook. Diverse Kamerleden stelden vast dat de forensische zorg met structurele problemen kampt, blootgelegd door de zeer kritische rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en twee overheidsinspecties. Daaruit bleek onder meer dat Michael P. te boek stond als een ‘modelpatiënt’: dat hij vastzat voor het plegen van twee zedenmisdrijven, verdween tijdens zijn behandeling naar de achtergrond.

Toen Theo Hiddema  de gruwelijke details uit dat eerdere vonnis oplas, verliet de moeder van Faber de zaal. De FvD’er werd gevraagd zijn toon te temperen door de andere partijen. Die zochten vooral naar een uitleg over de systeemfouten in de forensische zorg. Hoe kon P. zijn verleden achtergehouden? Hoe kon hij verlof krijgen zonder een risico-analyse? Waarom stond zijn resocialisatie centraal, en niet de veiligheid van de samenleving?

...Maar houdt het vertrouwen van de Kamer

Minister Dekker in de Tweede Kamer tijdens de schorsing van het debat.Beeld Freek van den Bergh

Inderdaad: ‘Er was te weinig oog voor de risico's en de gevaren voor de samenleving’, ging Dekker aan het begin van zijn beantwoording door het stof. ‘De overheid is tekort geschoten', zei de minister, ‘en dat valt me zwaar’. 

Had Anne Faber zonder de opeenstapeling van fouten nog geleefd, stelde hij zichzelf de vraag die boven de markt hing. Een bevredigend antwoord bleef hij schuldig. ‘Misschien. Maar zeker weten doen we het niet.’

Daarna volgde een waslijst aan beloftes. ‘Stresstests’ voor de uitwisseling van informatie tussen organisaties. Veranderingen in procedures, zodat personeel zich bewuster wordt van de risico's die gepaard gaan met resocialisatie. Niets minder dan een cultuurverandering in de keten die P. op weg naar zijn misdrijven doorliep. Ook wil Dekker dat het moeilijker wordt om tbs te ontspringen door een psychiatrisch onderzoek te weigeren.

Vanwege dat in de afgelopen anderhalf jaar voorbereide pakket aan maatregelen - en het feit dat hij pas een maand na de moord op Faber aantrad - overleeft Dekker naar alle waarschijnlijkheid het debat, al is dat nog aan de gang. Een motie van wantrouwen krijgt vermoedelijk slechts de steun van PVV, Denk en mogelijk 50Plus. 

ONDERZOEK VAN DE DAG
Koopkrachtplusjes verhullen: rijken profiteren

Het Nederlandse koopkrachtdebat is sinds mensenheugenis gedegradeerd tot gerommel in de marge. Elke zomer opnieuw maakt het CPB een schatting. De regering doet er daarna alles aan om achter elke categorie een plusje te kunnen noteren. Daarna is het achteroverleunen: de oppositie is de wind uit de zeilen genomen.

Die politieke werkelijkheid verhult een fundamentele vraag: wordt de koek eerlijk verdeeld? Nee, bevestigt een inventarisatie door de Volkskrant van de jaarcijfers van de beursfondsen over 2018 een trend. De bedrijfswinsten schieten door het dak, maar daarvan profiteren vooral beleggers, niet de werknemers. Het aantal banen steeg in vijf jaar nauwelijks. Een steeds kleiner deel van de winsten gaat naar de mensen die hun arbeid in die winsten stopten.

Jesse Klaver ziet zich in zijn gelijk bevestigd. Zie je wel, dat ‘de rode loper in Nederland al jaren uit ligt voor multinationals en hun beleggers’, reageert de GroenLinks-leider op Twitter. ‘Tijd voor een keerpunt.’

AANBOD VAN DE DAG
Coalitiepartijen wijzen Rode Kruis af

De coalitie ziet weinig heil in het aanbod van het Rode Kruis om de regering te helpen bij het terugbrengen van vrouwelijke jihadisten en hun kinderen uit Syrië. VVD en CDA reageren ronduit negatief op het plan, dat tot het terughalen van de ‘kalifaatkinderen’ naar Nederland zou kunnen leiden. Minister Grapperhaus’ belangrijkste argument daartegen was dat Nederland zich niet zélf in vluchtelingenkampen voor IS’ers in Syrië zou begeven.

Nu stelt het Rode Kruis voor de kastanjes uit het vuur te halen. Ongehoord, vindt Antoinette Laan (VVD). ‘Die organisatie moet juist onafhankelijk opereren. Dankzij hun neutraliteit kunnen ze in oorlogsgebieden optreden.’ In het terughalen van de IS-vrouwen ziet ze niets. ‘We hebben hier geen behoefte aan tikkende tijdbommen.’

Ook Martijn van Helvert (CDA) is niet aan het twijfelen geslagen door het aanbod van het Rode Kruis. ‘Hoe zou dit voelen voor Syrische kinderen, die dankzij deze vrouwen geen ouders meer hebben?’

EN DAN DIT NOG
Snoepreisje laat Kamerleiders koud

Het zou zo goed zijn voor de soms toch geprikkelde verhoudingen in de Kamer, denkt Khadija Arib: een reisje met alle fractievoorzitters. Volgens De Telegraaf heeft de Kamervoorzitter de partijen voorgesteld een poosje naar de Antillen te gaan, onder meer om te zien hoe de wederopbouw van Sint-Maarten verloopt na orkaan Irma. 

Helaas: Arib ontmoet vooral scepsis. Eén fractievoorzitter zou er niet aan moeten denken gefilmd te worden terwijl hij naast Denk-leider Kuzu in een busje zit, een ander is bang dat zijn zwembroek met schildpadjes straks op de voorpagina van een krant schittert. VVD’er Klaas Dijkhoff gaat liever op stap in Groningen, maar zo'n busrit heeft volgens een anonieme partijleider - zijn identiteit wordt slechts vermoed - toch echt te weinig ‘grandeur’.

In 2009 gingen de fractievoorzitters op reis naar Suriname. Met van links af Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Marianne Thieme (PvdD).Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden