Had Adelmund maar eerder overlegd

'Eind goed, al goed', verzuchtte premier Kok over de moeizame onderhandelingen tussen staatssecretaris Adelmund van Onderwijs en de onderwijsorganisaties over het studiehuis....

Waar was Adelmund eigenlijk mee bezig, was de afgelopen week een veelgestelde vraag in Den Haag. Het vakkenpakket voor de hoogste klassen van vwo en havo werd vorig jaar vastgesteld. In juni uitte de Tweede Kamer zijn zorgen over de hoge werkdruk in het vernieuwde voortgezet onderwijs. Adelmund zou het laten uitzoeken.

De werkdruk van de scholieren bleek inderdaad te hoog, bewezen allerhande rapporten van onder andere de Onderwijsinspectie. De scholieren waren toen al in actie gekomen. Twintigduizend leerlingen trokken op 6 december naar Den Haag om luid hun stem te laten horen.

Adelmund nam vlak voor de kerstvakantie onverwacht de beslissing om het onderwijsprogramma te verlichten. Ze verzekerde zich van politieke steun in de Tweede Kamer, maar besprak haar nieuwe plan niet in het kabinet en niet met de onderwijsorganisaties.

'Het siert de staatssecretaris dat ze zich kwetsbaar heeft willen opstellen', zei premier Kok. Die noemde Adelmund ook 'moedig' om als het een keer tegenzit gewoon te zeggen: we doen het anders. Maar met zijn 'eind goed, al goed' had de premier al aangegeven dat het politieke proces ongelukkig was verlopen, maar wel een goede afloop kende.

Dat Adelmund vergat te overleggen met de onderwijsbonden is haar stevig aangewreven. Te meer, omdat nu het overleg toch is gehouden er een pakket maatregelen ligt waar iedereen zich wél in kan vinden. Had ze maar eerder geluisterd, is de veelgehoorde reactie.

Kok neemt het voor haar op. 'Ze stond onder grote druk van de Tweede Kamer', verklaarde hij vrijdag. 'Onder moeilijke omstandigheden heeft ze een keuze moeten maken', meent de premier. Maar waarom dat per se toen moest zonder eerst met de scholen te overleggen, dat wist Kok ook niet.

Adelmund gaf er wel antwoord op. De Kamer zou het niet acceptabel hebben gevonden als ze niet met wijzigingen was gekomen, zei ze vrijdag. Dan zou de Kamer hebben ingegrepen en dat wilde ze te allen tijde voorkomen. Om die reden heeft ze 'haar bestuurlijke verantwoordelijkheid' genomen.

Maar de scholen bleken weinig gecharmeerd van zoveel moed en daadkracht. Adelmund verklaart verrast te zijn geweest door het heftige verzet.

Ze vindt het geen drama, want de essentie van haar ingrepen is overeind gebleven: de werkdruk wordt verlaagd.

Adelmund leerde snel. Ze verzekerde zich in het nieuwe overleg bij elke stap van politieke rugdekking. Ook minister Hermans van Onderwijs (VVD) ging zich achter de schermen eindelijk inspannen voor zijn staatssecretaris door nauwe contacten met de VVD-fractie. En toen bleken alle partijen het toch gewoon eens te kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden